Menu
Overbygget over den ødelagte reaktoren ved Tsjernobyl-kraftverket. Illustrasjonsfoto: Efrem Lukatsky / AP / NTB

Bekymring for ansatte ved Tsjernobyl

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) er bekymret for de ansatte ved Tsjernobyl-anlegget, som ikke har fått avløsning siden Russland startet sin invasjon.

Av NTB | 08.03.2022 22:29:39

Økonomi og næringsliv: Byrået viser til opplysninger fra den ukrainske reguleringsmyndigheten med ansvar for landets atomkraftverk.

210 ansatte – både vakter og teknisk personell – har vært på jobb ved det nedlagte Tsjernobyl-kraftverket siden 24. februar. I praksis har de bodd der i halvannen uke.

Selv om de har tilgang på mat, vann og noe medisiner, blir situasjonen gradvis vanskeligere. Det haster med å få avløsning og få et nytt skift på plass, ifølge reguleringsmyndigheten.

– Jeg er dypt bekymret for den vanskelige og belastende situasjonen for de ansatte ved kjernekraftverket Tsjernobyl og den potensielle risikoen som dette utgjør for atomsikkerheten, sier IAEA-sjef Rafael Mariano Grossi.

Anlegget er imidlertid omringet av russiske soldater, ifølge BBC. En slektning av en av de ansatte sier til den britiske kringkasteren at russerne ikke kan garantere sikkerheten til ansatte på vei til og fra kraftverket.

Tsjernobyl-kraftverket var åsted for tidenes verste atomulykke i april 1986.

Flere nyheter: