reklame for Sheiken Bowling
Menu
Sykkellaget Israel-Premier Tech presenteres før første etappe av Arctic Race of Norway i Mo i Rana. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Bekrefter degradering av to sykkellag – dårlig nytt for stjerneryttere

Sykkellagene Israel-Premier Tech og Lotto Dstny får ikke World Tour-lisens de kommende tre årene. Avgjørelsen bekreftes etter måneder med opphetet debatt.

Av NTB | 12.12.2022 17:16:50

Sport: Det er Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) som mandag bekrefter at Israel-Premier Tech og Lotto Dstny ikke lenger tilhører toppdivisjonen blant internasjonale sykkellag.

Degraderingen kommer først og fremst som en konsekvens av at lagene ikke har opptjent nok UCI-poeng de tre siste sesongene. Som følge av at World Tour-statusen har gått tapt, er ikke de to lagene lenger sikret plass i de største rittene i sykkelsirkuset.

Carl Fredrik Hagen har de siste sesongene syklet for Israel-Premier Tech-laget. Det samme har danske Jakob Fuglsang og Chris Froome, fire ganger vinner av Tour de France, gjort.

Nylig ble det bekreftet at Hagen forlater Israel-Premier Tech til fordel for Q36.5 Pro Cycling Team. Det nystartede laget ledes av sørafrikanske Douglas Ryder, mannen som tidligere var teamsjef i Team Qhubeka-laget.

UCI vedtok allerede i 2018 poengsystemet som innebærer at kun de 18 lagene som samler flest poeng i løpet av en treårsperiode, og i tillegg oppfyller enkelte andre kriterier, får fornyet sin verdenstourstatus.

Det er de opptjente poengene i perioden 2020 til 2022 som er gjort gjeldende for beslutningen om opp- og nedrykk som nå er tatt. Lisensene som deles ut foran neste sesong, gjelder for 2023, 2024 og 2025.

Israel-Premier Tech-sjef Sylvan Adams er blant dem som har vært svært kritisk til degraderingssystemet. Han har argumentert for at UCI bør gjøre unntak fra reglementet som følge av at koronapandemien i stor grad har påvirket mange lags muligheter til å samle poeng de siste årene.

– Hvis jeg taper, skal jeg ta dem til rettssalen. Hvis jeg mister alle mine sponsorer, og det koster meg millioner, må noen gjøre meg hel igjen. Hvis jeg viser at de (UCI) ikke håndhever reglene konsekvent, tror jeg at jeg har en god sak, la han til.

Adams foreslo å løse floken ved at antall lag med verdenstourstatus ble økt fra 18 til 20 foran 2023-sesongen. Det fikk han ikke gjennomslag for.

Det norske Uno-X-laget befinner seg også neste år på andre nivå i internasjonal sykling – sammen med degraderte Israel-Premier Tech og Lotto-Dstny.

Det norske lagets kvinnesatsing har imidlertid fått World Tour-lisens.

Lotto Dstny-laget, som de siste årene har hett Lotto-Soudal, har blant andre stjernespurteren Caleb Ewan i sine rekker.

– Nedrykk er døden. Det spiller ingen rolle hvilke to lag som ender opp med å rykke ned. Det er et eksistensielt problem, sa Adams til Velonews for en tid tilbake.

(©NTB)

Flere nyheter: