reklame for Jakobsen Energiservice
Menu
Minst ti omkom og mange ble skadd i to kraftige eksplosjoner i Beiruts havneområde tirsdag. Årsaken til eksplosjonene er ikke fastslått, men ifølge talsmenn for myndighetene kan de ha blitt forårsaket av brann i et lager med kjemikalier eller sprengstoff. Foto: AP / NTB scanpix

Beirut rystet av kraftige eksplosjoner

Minst ti mennesker er omkommet og mange er skadd etter at to kraftige eksplosjoner tirsdag rammet havneområdet i Libanons hovedstad Beirut.

Av NTB | 04.08.2020 19:32:49

Krig og konflikter: Årsaken til eksplosjonene er ikke kjent, men en video delt av det libanesiske kringkastingsselskapet LBCI viser hvordan det først stiger kraftig røyk opp fra en bygning, før en voldsom eksplosjon inntreffer.

Sikkerhetskilder opplyser til det statlige nyhetsbyrået NNA at eksplosjonene fant sted i en lagerbygning der det ble oppbevart eksplosiver. En brann skal ha vært årsaken.

Libanons tolldirektør Badri Daher opplyser til nettavisen Mulhak at eksplosjonen skjedde i en lagerbygning med kjemikalier. Det kan være forklaring på at røyken som steg opp fra stedet var rød.

Kort tid etter den første eksplosjonen, kom det nok en eksplosjon, men det er uklart om den inntraff i den samme lagerbygningen.

Libanesiske sikkerhetskilder og sykehuskilder opplyser til Reuters at sykehusene i byen har tatt imot minst ti omkomne etter eksplosjonene.

Bilder fra byen viser blodige mennesker som vandrer i gatene blant raserte husfasader og ødelagte biler, på vei til nærmeste sykehus eller helsestasjon.

En lokal nettavis melder på Twitter at det ligger skadde mennesker i ruinene av bygningen og at det etterlyses ambulanser.

Øyenvitner forteller også om store materielle ødeleggelser i bydelen Hamra, der det ligger mange butikker, spisesteder og hoteller.

Ifølge ubekreftede meldinger skal mange mennesker også være fanget under ruiner i bydelen Karantina, der det både er boliger, gallerier, utesteder og industri.

Det går også en motorvei forbi området, og fra denne kommer det meldinger om skadde trafikanter som ble rammet av eksplosjonen.

Hariri og 21 andre ble drept av en kraftig bilbombe i Beirut i 2005 og fire antatte medlemmer av den sjiamuslimske Hizbollah-militsen er tiltalt in absentia.

Hizbollah nekter for å ha stått bak, men fredag kommer en FN-støttet domstol i Nederland med sin kjennelse i saken.

Libanons helseminister Hamad Hassan bekrefter at antallet skadde er «svært høyt» og TV-stasjonen al-Manar melder om over hundre skadde.

Blant bygningene som ble rasert er hovedkontoret til det statlige elektrisitetsselskapet i Libanon. De har vært gjenstand for omfattende demonstrasjoner de siste månedene, etter gjentatte og omfattende strømbrudd som har vart i opptil 20 timer i døgnet.

Eksplosjonene raserte også redaksjonslokalene til avisen Daily Star, viser en video lagt ut på Twitter av en av avisens journalister.

Selv om de fleste meldingene så langt tyder på at den kraftige eksplosjonen i Beirut var en ulykke, spekuleres det i om den kan ha sammenheng med rettssaken etter drapet på Libanons daværende statsminister Rafik Hariri som nå går mot slutten.

(©NTB)

Flere nyheter: