fbpx
Menu
Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB scanpix

Begrensinger i daglivaren

I flere dagligvarebutikker på Haugalandet og i Sunnhordland er det i dag kommet opp skilt om begrensinger i antallet personer som kan befinne seg i butikken samtidig.

Av Egil M Solberg | 20.03.2020 15:54:53

Kronekrisen: Fra før viser Folkehelseinstituttet til anbefalingen om å holde minimum en meter avstand til alle andre. I butikkene bes man også om å ikke ta i varer som man ikke skal kjøpe.

Følgende begrensninger gjelder lokaler for alle typer varehandel, samt fellesarealer på kjøpesentre, i varehus og lignende:

• Antall kunder samtidig i lokalet tillates i den grad det minimum er plass til 1 meters avstand mellom hver person.

• Virksomhetseier må sørge for rutiner som hindrer sammenstimling og kødannelse. Den enkelte kunde må sørge å holde 1 meters avstand til andre i lokalet.

• Virksomhetseiere bør sørge for alternativ detaljhandel for kunder, slik at kunder kan hente ferdigpakka varer eller ha tilbud om hjemkjøring. Dette vil redusere antall kunder i butikken.

I tillegg gjelder følgende krav til smittevernrutiner:

• Felles berøringspunkter som betalingsterminaler, håndtak, frysere og kjøleskap etc. bør desinfiseres minst x 1 pr time. Lister for internkontroll føres. Håndtak på handlevogner og handlekurver bør desinfiseres mellom hver kunde.

• Det må være tilgjengelighet for håndvask eller bruk av håndsprit i lokalet, og engangshansker skal være tilgjengelig for kunder og personell.

• Den enkelte plikter å etterleve gjeldende krav til smittevernhygiene.

• Det er ikke tillatt å selge smågodt, nøtter, ikke-emballerte brødvarer i skuffer, kaker eller andre varer uten emballasje.

• Frukt og grønnsaker skal så langt det er mulig forhåndspakkes i passelig kvantum i plastposer av personale.

• All servering som ikke er godkjent av Mattilsynet fra tidligere, er ikke tillatt, slik som servering av smaksprøver/kaffe/te i butikker.

• Brødskjæremaskin er ikke tillatt.

Flere nyheter: