reklame for Jakobsen Energiservice
Menu
Sokneprest, Gisle Sørhus mener det er bedre å ha sex før ekteskap enn å gifte seg for tidlig. Foto: Privat

– Bedre å ha sex før ekteskap

Soknepresten i Sveio, Gisle Sørhus sier at det er bedre å ha sex før ekteskap enn å gifte seg for tidlig.

Av Daniel DeNiazi | 01.10.2020 15:16:11

Ekteskap: Sørhus har i den siste tiden fått oppmerksomhet etter at han gikk ut og mente at samlivsbrudd er noe av det mest stressende et menneske kan oppleve. Han mener at det å gifte seg for tidlig kan føre til tidligere samlivsbrudd.

– Samlivsbrudd er noe av mest stressende et menneske kan oppleve. Der gjør samfunnet lite for å forebygge. Den viktigste tingen man kan gjøre for å begrense samlivsbrudd, er stort sett å vente med å gifte seg, sa Sørhus til Vårt Land tidligere.

– Det er helt greit å si: Har du lyst til å ha sex, så ha sex altså. Har du lyst til å flytte sammen, så flytt sammen og ikke gift deg for det. Det mener jeg er innafor god moral, og noe vi kan finne belegg for i Bibelen.

Igår gjestet Sørhus på NRK Dagsnytt 18 (radio) hvor han argumenterte mot presten Kristian Øgaard.

– Argumentet mitt er breiere enn at det skal forebygge ekteskap. Det var dog hverken tid eller forumet å gå dypt inn i argumentasjonen. Men jeg poengterer at budene er til for mennesket og ikke menneskene for budene og at det er ikke første gang at vi i møte med levd liv stiller spørsmål ved bibelens lære, gjør en samfunnsanalyse av datidens samfunn mot dagens og finner andre verdier i bibelen som er viktigere: slaveri, kvinnelige prester, homofilt ekteskap, sier Sørhus til Radio Haugaland.

Han tar også frem enkelte punkt som han mener er viktig for folk å forstå:

1) de fleste har sex og bor sammen før de gifter seg. Det tradisjonelle synet gir null veiledning for disse.

2) det tradisjonelle synet fører til skamkultur som igjen føler til dårligere livsglede.

3) Det tradisjonelle synet presser folk til å gifte seg for tidlig. Både med tanke på alder og om de er klar for det relasjonsmessig.

– Når det gjelder nåde så er det et vanskelig ord for det knyttes ofte til skyld og tilgivelse. Det er viktig for meg å påpeke at det er skam vi prater om når det gjelder brudd på seksualmoral, sier Sørhus og legger til:

– Sex før ekteskapet handler ikke om at vi har gjort noe feil mot noen, som er det skyld og tilgivelse handler om.

Det er ikke første gang at presten fra Sørhus får oppmerksomhet i flere medier. Radio Haugaland og TV 2 omtalte deriblant presten som gikk bananas under en barnegudstjeneste i Sveio kirke. Da hadde han tatt med seg en oppblåsbar båt inne i kirken for å illustrere evangeliet om Jesus som stilnet stormen ved å true vinden.

Ifølge Vårt Land ser presten seg selv som «Discoprest».

Flere nyheter: