reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
En person får Oxford-vaksinen under de første testene på mennesker i april. Nå er vaksinen straks klar. Arkivfoto: Oxford-universitetet via AP / NTB

BBC: Oxford-vaksinen er 70 prosent effektiv

Koronavaksinen som er utviklet av Oxford-universitetet, er 70 prosent effektiv, viser storskalatesting, ifølge BBC.

Av NTB | 23.11.2020 08:38:09

Medisin og helse: Det er både en triumf og en skuffelse skriver den britiske rikskringkasteren etter at Pfizer og Modernas vaksiner begge har vist 95 prosents effektivitet.

Oxford-vaksinen er derimot langt billigere og lettere å oppbevare enn de to andre. Den er dermed også lettere å få distribuert til alle land i verden.

Normalt vil det ta rundt ti år å få utviklet og godkjent en vaksine, men AstraZeneca og Oxford har gjennomført prosessen på bare ti måneder. Vaksinen må fortsatt bli godkjent av myndighetene før den kan brukes.

Men effektiviteten økte til 90 prosent på testpersoner som først fikk bare en halv dose, så en full dose senere. Det er ikke klart hvorfor det utgjorde en forskjell.

Det er ikke påvist alvorlige bivirkninger hos deltakerne.

– Disse funnene viser at vi har en effektiv vaksine som kan redde mange liv, sier professor Andrew Pollard, som leder vaksineforsøkene på Oxford-universitetet.

Storbritannia har forhåndsbestilt 100 millioner doser av vaksinen, nok til å vaksinere 50 millioner personer.

De mener tallene fra testene viser at vaksinen vil kunne ha en effekt som kan sammenlignes med lisensierte vaksiner som brukes mot andre sykdommer.

– AstraZeneca og Oxford har utviklet en rimelig, skalerbar vaksine som ikke minst har den avgjørende egenskapen at den kan lagres og fraktes i et vanlig kjøleskap. Det gjør den enkel å bruke og lett å distribuere nesten over alt i verden, også i ressursfattige områder, skriver direktør Richard Hatchett i en uttalelse

Mer enn 20.000 personer er testet i Storbritannia og Brasil. Rundt 30 av dem som fikk to doser med vaksinen, ble syke med covid-19, mens 101 som fikk en placeboinjisering, også ble syke. Det tilsvarer en effektivitet på 70 prosent.

Vaksinekoalisjonen Cepi ser positivt på resultatene. De tror vaksinekandidaten har betydelig potensial til å endre forløpet av pandemien.

(©NTB)

Flere nyheter: