reklame for Utvik Autoservice
Menu
Koronaviruset har trolig krevd nærmere 42.000 liv i Iran, nærmere tre ganger flere enn det myndighetene i landet oppgir, viser dokumenter BBC har fått tilgang til. Foto: AP / NTB scanpix

BBC: Nærmere tre ganger så mange koronadødsfall i Iran

Koronaviruset har kostet nærmere 42.000 liv i Iran, nesten tre ganger så mange som myndighetene i landet oppgir, viser dokumenter BBC har fått tilgang til.

Av NTB | 03.08.2020 18:48:06

Medisin og helse: Ifølge helsemyndighetene i Iran har 278.827 iranere testet positivt for koronaviruset, og av disse er 14.405 døde.

BBC har fått tilgang til dokumenter som viser at de reelle tallet på smittede er 451.024 og at tallet på døde er nærmere 42.000.

Blant de døde var det nærmere 2.000 utlendinger, noe som ifølge BBC tyder på at flyktninger og migranter, de fleste av dem fra nabolandet Afghanistan, har vært ekstra hardt rammet.

Dokumentene viser antallet sykehusinnleggelser over hele Iran, inkludert identitet og hvilke symptomer pasienten hadde. Det går også fram hvor lenge pasientene var innlagt og hvilke underliggende sykdommer de led av.

BBCs kilde forteller at de lekker dokumentene «for å kaste lys over sannheten» og for å «få en slutt på det politiske spillet» rundt koronapandemien og dens omfang i Iran.

Den britiske kringkasteren har snakket med iranske leger som hevder at landets helsedepartement har vært under sterkt press fra sikkerhets- og etterretningstjenesten i landet.

– Sikkerhetstjenestenes holdning var at man ikke skulle erkjenne at koronaviruset var påvist i Iran, sier en anonym lege.

Irans øverste leder ayatolla Ali Khamenei hevdet i februar at utenlandske krefter kom med usannheter om koronasituasjonen i Iran for å påvirke utfallet av valget i landet.

Det første koronadødsfallet i Iran ble registrert så tidlig som 22. januar, over en måned tidligere enn det myndighetene har oppgitt, viser dokumentene BBC oppgir å ha fått fra en anonym iransk kilde.

En rekke eksperter har tidligere stilt spørsmål ved koronastatistikken fra det iranske helsedepartementet og har blant annet vist til manglende samsvar mellom denne og statistikk over overdødelighet i landet, det vil si antall dødsfall sammenlignet med tidligere år.

(©NTB)

Flere nyheter: