reklame for Sheiken Bowling
Menu
Russiske myndigheter stenger nettstedene til internasjonale medier som ytrer kritikk av invasjonen i Ukraina, men britiske BBC ber russiske brukere om å slå følge over på det såkalt mørke nettet. Foto: AP / NTB

BBC loser russiske lyttere over på det mørke nettet

Russland har stengt nettsidene til flere vestlige medier, blant dem BBC og Deutsche Welle, som anklages for å spre desinformasjon om krigen i Ukraina.

Av NTB | 04.03.2022 12:46:43

Kultur og underholdning: Også Voice of America, Radio Free Europe og andre medier fikk fredag sine nettsider blokkert av russiske myndigheter, opplyser det russiske nyhetsbyrået Interfax.

BBC nekter imidlertid å la seg kneble og forsøker nå å lose sine brukere over på det mørke nettet, der russiske myndigheter vil få større problemer med å gripe inn.

– Tilgang på nøyaktig og uavhengig informasjon er en grunnleggende rett som ikke må fratas det russiske folk. Millioner av russere stoler hver eneste uke på BBC, heter det i en uttalelse fra den britiske kringkasteren.

– Vi kommer fortsatt til å gjøre BBC News tilgjengelig i Russland og resten av verden, heter det videre.

BBC lenker i en twittermelding til en artikkel fra 2019, der de råder brukerne til å benytte seg av Tor-programvaren som sender internett-trafikk gjennom et verdensomspennende, frivillig nettverk av datamaskiner.

BBC oppgir videre lenker både til den russiske og ukrainske tjenesten, og anbefaler også brukere av den arabiskspråklige og persiske tjenesten å benytte seg av denne løsningen.

– Denne nettleseren kan skjule hvem som benytter den og hvilke data man får tilgang til, noe som kan hjelpe folk til å omgå overvåking og sensur fra myndighetene, heter det i artikkelen.

Radiostasjonen, der energigiganten Gazprom er største eier, svarte på sensuren med å stenge.

– Et flertall i Ekho Moskvys styre har besluttet å avvikle Ekho Moskvys radiostasjon og nettside, opplyste sjefredaktør Aleksej Venediktov tidligere i uka.

For å gi russere tilgang, forsøker BBC nå å lose dem over på det såkalt mørke nettet der det er opprettet en alternativ kanal som skal omgå myndigheters sensur.

Russiske myndigheter har også tatt den uavhengige radiokanalen Ekho Moskvy av lufta fordi den angivelig «med overlegg skal ha spredt falsk informasjon» om krigen i Ukraina.

Flere nyheter: