Menu
Svein Valland Laupsa, innsatsleder i Vest politidistrikt, og politistasjonssjef i Norheimsund, Terje Sperrevik, informerer pressen om redningsaksjonen.Foto: Marit Hommedal / NTB

Båten til de savnede i Kvam er trolig funnet

Mandag ble det funnet en båt nedenfor fossen i Tokagjelet i Kvam der det søkes etter tre savnede personer. Politiet knytter båten til hendelsen.

Av NTB | 25.10.2021 12:07:31

Ulykker og naturkatastrofer: Tre voksne personer, to menn og en kvinne, ble søndag kveld meldt savnet etter at de la ut med robåt over et vann, like overfor en demning og en foss i Tokagjelet i Kvam i Hardanger. De hadde også med seg en hund i båten.

Båten som de tre satt i, skulle krysse et fjellvann på Kvamskogen for å komme til en hytte de har tilknytning til, men har blitt tatt av strømmen. Ifølge politiet har det ført til at båten har gått ned mot en demning, der det er en bratt foss med et fritt fall på rundt 15 meter.

– Siste observasjon er at båten følger strømmen og går ned mot demningen og fossen, sier innsatsleder Svein Valland Laupsa i Vest politidistrikt.

Båten ble funnet ved Tokagjelet nedenfor fossen og politiet knytter funnet til hendelsen.

– Det er svært bratt og vanskelige lete- og søkeforhold. Nå søker vi med droner og har fått bistand fra Alpin redningsgruppe fra Røde Kors som har kommet seg ned og leter.

Det var denne redningsgruppen i samarbeid med brannvesenets drone som fant båten.

De tre har en relasjon, både til hverandre og til personen som meldte fra om hendelsen søndag kveld.

Laupsa ønsker ikke å gå ut med alder på de tre, men omtaler dem som «godt voksne» personer fra Askøy kommune.

Politiet opplyser at de fortsatt ser på dette som en redningsaksjon, men vurderer situasjonen fortløpende.

– Jo lenger tid det går, hvor mindre er sjansen for å finne dem i live. Men vi søker fortsatt og håper vi finner dem i live, sier Laupsa.

– Vi leter i hele elva. Det er ganske mange kilometer, sier Laupsa.

Tidligere på dagen ble det funnet en åre, sa innsatsleder Atle Birkeland.

– Det er observert årer som er kommet ned elven, Jeg vet at det er en åre som er observert, men det skal ha blitt meldt inn funn av to årer, sier Birkeland.

Det har falt mye regn i området, og det er stri strøm og høy vannføring i den bratte elva.

– Nå er det vesentlig enklere med tanke på sikt. I natt var det bekmørkt, det var vind og regn, så da var det svært vanskelig. Det er fremdeles svært krevende og bratt, men vi håper at dagslyset kan gi oss noen spor som kan føre til funn, sa Birkeland ved 10-tiden.

I tillegg har 15 frivillige fra Norheimsund, Øystese og Bergen Røde Kors Hjelpekorps bemannet observasjonsposter langs elva. Røde Kors vil i løpet av mandag sette ytterligere to båter inn i søket.

Kvam kommune opprettet mandag kriseteam mens søket etter de tre savnede ble intensivert.

– Det er en alvorlig hendelse. Det påvirker oss alle, sier ordfører Torgeir Næss (Ap) i Kvam til NTB.

– De tre savnede er sjø- og fjellvante folk. De har pleid å krysse dette punktet tidligere, men denne gangen ble de uheldigvis tatt av strømmen og ført ned mot fossen, sier Laupsa.

Etter at meldingen kom inn til nødetatene har store styrker deltatt i søket, men forholdene har vært svært krevende. Det er vanskelig flyvær i området og ikke mulig å bruke helikopter.

Etter en mørk og svært våt og vindfull natt ble det mandag morgen satt inn ytterligere mannskap i søket etter de tre.

Røde Kors Hjelpekorps opplyser til NTB at de har satt inn båter og vannscooter i søket i Steinsdalselva.

(©NTB)

Flere nyheter: