Menu
Klima- og miljøminister Espen Barth Eide under pressekonferansen der han presenterte det skjerpede norske klimamålet sammen med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og utviklingsminister Anne Beathe Tvinnerheim (Sp). Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Barth Eide: Klimakuttene kan skje i samarbeid med EU

I Norges nye klimamål ligger det en åpning for at utslippskutt kan tas utenfor Norges grenser, ifølge klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

Av NTB | 03.11.2022 11:41:11

Natur og miljø: På pressekonferansen torsdag der det nye målet ble presentert, bekreftet han at det ligger en slik åpning i det norske målet som meldes inn til FN.

– Det er poenget med felles oppfyllelse, sa klima- og miljøministeren.

Barth Eide sier at klimamålene til Tyskland og Danmark fungerer på samme måte.

– Noen norske utslippskutt kan bli utløst i Danmark, og noen danske utslippskutt kan bli utløst i Norge.

Et utslippskutt på 55 prosent innen 2030, sammenlignet med nivået i 1990, er Norges nye, skjerpede offisielle utslippsmål. Det meldes inn til FN i tråd med Parisavtalen.

Norge har et tett klimasamarbeid med EU, og utslippsmålet skal nås i samarbeid med EU og Island.

– Det viktigste er at vi bidrar til utslippsreduksjoner som tilsvarer 55 prosent i forhold til der vi var i 1990, sier Barth Eide.

– Også har vi en tilleggsambisjon om at vi skal prøve at det oppnås i Norge, legger han til.

I tillegg til utslippsmålet som meldes inn til FN, har regjeringen fastsatt et omstillingsmål. Her er ambisjonen å redusere Norges egne utslipp med 55 prosent.

(©NTB)

Flere nyheter: