Menu
Også enkelte delstater i Østerrike begynte å vaksinere barn ned til fem år i november. Her får en jente Pfizer-vaksinen i Wien i Østerrike 15. november. Foto: Lisa Leutner / AP / NTB

Barnevaksineringen settes i gang i flere europeiske land

Omikronsmitten er på full fremmarsj i Europa. Nå starter flere land koronavaksinering av barn i alderen fem til elleve år.

Av NTB | 15.12.2021 11:47:31

Sosiale forhold: Tyskland, Spania, Hellas og Ungarn er blant de landene som onsdag startet å vaksinere små barn mot covid-19.

Flere steder har det blitt meldt om stor pågang fra foreldre på grunn av bekymring for omikronvarianten, som for tiden er på full fremmarsj i Europa.

– Så snart vi begynte å tilby vaksinetimer, ble nesten alle booket, sier Jakob Maske, som er lege i Berlin og talsperson for Tysklands forening for barneleger.

Tyskland går nå gjennom sin fjerde smittebølge. Legen er usikker på om vaksineringen av barna vil kunne stoppe bølgen.

– Fem til elleveåringer utgjør omtrent tre prosent av den tyske befolkningen, sier Maske, og beskriver barnas immuniseringseffekt som «et lite tannhjul» i kampen mot korona.

I tillegg er det frivillig, og det er spesielt en del vaksineskeptikere øst i Tyskland.

Heinz-Peter Meidinger, som er lederen for Tysklands lærerforening, sier at høy vaksinasjonsrate blant barna vil øke sannsynligheten betydelig for å holde skolene åpne.

Spania, som har Europas høyeste vaksinasjonsrate, har sagt at de også ønsker å hindre smitte i familiene, på skoler og i samfunnet ved å vaksinere barn.

Det er lav vaksineskepsis i Spania, og en nylig studie fra Appinio viser at 74 prosent av foreldrene i Spania er positive til at deres barn i aldersgruppen fem til elleve år skal vaksineres. Vaksinen blir gitt i mindre doser til barn under 12 år.

Også Polen, Portugal, Tsjekkia og Italia starter vaksinering av barna denne uken.

Det er fortsatt flere land som ikke har bestemt seg, deriblant Norge. FHI skal gjøre en grundig risikovurdering rundt vaksinering av barn i tiden som kommer.

Frankrike har foreløpig bare godkjent vaksinering av barn som er i risikogruppen, men de sier de vurderer å også vaksinere friske barn.

Belgia venter på en anbefaling fra sine helsemyndigheter, som trolig kommer på nyåret. Sveits har allerede godkjent vaksineringen, men starter ikke kampanjen før i januar.

Storbritannia vil trolig ta en avgjørelse innen jul.

Et av håpene er også å holde skolene åpne under pandemien.

Det var i november at Det europeiske legemiddelverket (EMA) anbefalte godkjenning av Pfizers koronavaksine til barn over fem år. Danmark var blant de første landene som begynte å vaksinere barna samme måned. Det samme gjorde enkelte delstater i Østerrike.

(©NTB)

Flere nyheter: