reklame for Sheiken Bowling
Menu
Partene i barnehagestreiken hadde samtaler torsdag. De sier begge at de håper på nye samtaler. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Barnehagestreiken trappes ytterligere opp

Fra neste onsdag trappes streiken i de private barnehagene ytterligere opp. Rundt 700 nye medlemmer tas ut i streik, men partene håper på nye forhandlinger.

Av NTB | 03.11.2022 16:21:13

Politikk: I opptrappingen tar Fagforbundet tar 414 medlemmer, Utdanningsforbundet tar ut 280 medlemmer og Delta tar ut 37 medlemmer.

Opptrappingen vil hovedsakelig ramme barnehager i Bergen, Bodø, Bergen, Askøy, Øygarden og Karmøy.

Fra før er over 2.400 barnehageansatte i streik.

Utdanningsforbundets leder Steffen Handal sier i en pressemelding at han har stor forståelse for at mange av dem som er rammet, synes dette er krevende.

– Dette er en svært vanskelig situasjon for mange. Streiken skaper krevende hverdager for foreldre og barn. Da jeg var på streikedemonstrasjon foran Stortinget i går, var det ei lita jente som sto med et skilt hvor det sto at «Jeg vil gå tilbake til barnehagen». Slikt gjør inntrykk, og barnehagelærerne gir også tydelig uttrykk for at de ønsker seg tilbake til jobb for å være sammen med barna, sier Handal.

– Samtidig er dette en veldig viktig streik, som Private Barnehagers Landsforbund (PBL) må ta ansvaret for. Over åtte av ti støtter streiken, og støtten er faktisk størst blant dem som har barn i barnehagene. Det håper jeg PBL tar til seg snarest mulig, sier Handal.

– Vi både håper og tror at kontakten som har vært mellom partene i dag fører til at vi finner sammen igjen og løser denne streiken ved forhandlingsbordet, sier utdanningsforbundets forhandlingsleder Terje Skyvulstad i en pressemelding.

Også arbeidsgiversiden i konflikten håper på nye forhandlinger.

– Vi håper denne kontakten kan bidra til at vi raskt kan gjenoppta dialogen og komme tilbake til forhandlingsbordet. Det er i alle fall vårt mål, sier forhandlingsleder Espen Rokkan i PBL.

Ifølge Utdanningsforbundet vil en barnehagelærer med 450.000 kroner i årsinntekt tape over 45.000 kroner i året med PBLs pensjonsordning, sammenlignet med fellesordningen.

Helt feil, mener direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i PBL Marius Iversen.

– Vi er veldig kritiske til de beregningene som Utdanningsforbundet kommer med. De driver med tallmagi og er veldig villedende, har han sagt til NTB.

Ifølge Iversen har Utdanningsforbundet unnlatt å ta med PBLs tjenestepensjon i regnestykket, som de mener er betydelig bedre enn tjenestepensjonen for offentlig ansatte. Dermed blir det urettferdig å legge en lik AFP-ordning på toppen av dette, mener de.

Partene i streiken hadde torsdag samtaler. Utdanningsforbundet sier at samtalene ikke har ført til konkrete planer om forhandlinger, men omtaler dialogen som god.

Striden står først og fremst om pensjon. De barnehageansatte krever at alle som er født etter 1968, skal meldes inn i den såkalte Fellesordningen for avtalefestet pensjon (AF) til LO/NHO, som erstatter den gamle AFP-ordningen fra neste år. Ordningen sikrer et varig pensjonspåslag livet ut.

Flere nyheter: