reklame for smiaa
Menu
Barnet som politiet mener ble utsatt for vold i Trøndelag, døde torsdag på St. Olavs hospital i Trondheim. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

Barn døde etter skader i Trøndelag – var flyttet av barnevernet

Barnet som politiet mener ble utsatt for vold i Trøndelag, døde torsdag på St. Olavs hospital i Trondheim. Barnet var flyttet av barnevernet.

Av NTB | 11.12.2020 21:38:11

Kriminalitet og rettsvesen: Barnet, som er under ett år, ble innlagt på St. Olavs hospital med indre skader fredag i forrige uke. Mandag startet politiet etterforskning etter å ha blitt varslet av sykehuset.

– Barnet ble erklært død torsdag ettermiddag på St. Olavs hospital. De pårørende er varslet og blir tatt hånd om, skriver politiet i en pressemelding fredag morgen.

Politiet har siktet to omsorgspersoner som barnet har bodd hos den siste tiden, for grov familievold eller medvirkning til dette. De to, en kvinne og en mann, ble torsdag varetektsfengslet av Inntrøndelag tingrett.

– Barnet var plassert hos de to siktede gjennom barnevernet, sier påtaleansvarlig i saken, Line Dreier Ramberg i Trøndelag politidistrikt, til NTB.

De to siktede ble under fengslingsmøtet torsdag varetektsfengslet i fire uker, hvorav to uker i full isolasjon, med brev- og besøksforbud i fire uker og to uker med medieforbud. Bakgrunnen er fare for bevisforspillelse.

– Det var de siktede selv som tok kontakt med sykehuset. De har forklart seg for politiet og under fengslingsmøtet torsdag, men det er flere omstendigheter i saken som gjør at politiet og tingretten mener det er grunnlag å sikte dem, sier Ramberg videre.

Hun sier politiet først og fremst vil kartlegge den siste tiden til barnet.

– Vi har gjennomført en rekke avhør, det er gjort tekniske undersøkelser og det vil bli foretatt en obduksjon de nærmeste dagene, som kan gi mer informasjon om dødsårsak, sier Ramberg.

Kvernmo forteller at kommunen bistår politiet, og at kommunen ønsker tilsyn.

– I tillegg gir vi hjelp og støtte til de som er berørt av saken. Vi har bistått og fulgt om de biologiske foreldre med det kommunale kriseteamet, sier hun.

Kvinnens forsvarer, advokat Theo Dretvik, uttalte da at hans klient tar siktelsen veldig tungt.

– Hun opplever beskyldningene fra politiet som forferdelige, sa Dretvik.

Kvinnen anket fengslingskjennelsen. Fredag kveld er det klart at Frostating lagmannsrett forkorter varetektsfengslingen fra fire til to uker, melder Adresseavisen.

Den siktede mannen har ikke anket fengslingskjennelsen, men forsvareren hans understreker at det ikke innebærer noen erkjennelse av straffskyld. Mannen fastholder at han ikke har utøvd noen som helst vold mot barnet.

– Han stiller seg helt uforstående til at han er siktet i saken. Naturlig nok har han det helt forferdelig, sa mannens forsvarer, advokat Per Ove Sørholt.

Politiadvokaten sier videre at politiet foreløpig ikke ønsker å gå ut med hva slags skader barnet er påført, annet enn at det er snakk om indre skader. En obduksjon vil bli gjennomført i løpet av kort tid.

– Etterforskningen er uoversiktlig og fortsatt i tidlig fase. Vi har satt i gang en stor etterforskning, vi prioriterer saken høyt og har startet en bred etterforskning med flere hypoteser, sier Ramberg.

Barnets foreldre er bosatt i Orkland kommune i Trøndelag, mens de to personene barnet var plassert hos, bor i Levanger kommune, opplyser kommunedirektør Ingvill Kvernmo i Orkland kommune til Trønder-Avisa.

Den siktede mannen og kvinnen hadde torsdag fått oppnevnt forsvarere, som ga noen knappe uttalelser i forbindelse med fengslingsmøtene.

Flere nyheter: