Menu
Landslagskaptein Martin Ødegaard synes det er på tide å slå Sverige igjen. Etter å ha vært langt bak er Norge nå et halvt hode foran i mange idretter, hvorfor ikke også fotball? Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Bare ett tap for Sverige på 2000-tallet: – På tide å slå dem igjen

Norge spiller søndag nabooppgjør mot Sverige for 10. gang på 2000-tallet. Bare ett av de ni foregående er tapt, men forrige seier kom helt tilbake i 2005.

Av NTB | 05.06.2022 09:16:01

Sport: Da ble det 3-2 på Råsunda, den legendariske arenaen der Pelé ble verdensmester i 1958 og Hege Riise i 1995. Den er nå parkeringsplass og snart byggeplass for leiligheter. For ti år siden ble den erstattet av Friends Arena, som ble bygd en drøy kilometer unna i Stockholm-forstaden Solna.

Det var der Sverige tok sin eneste seier over Norge det siste kvarte århundret, med 4-2 i august 2013. Zlatan Ibrahimovic gjorde hattrick den kvelden.

Det var mye snakk om Erling Braut Haaland dagen før søndagens nasjonsligakamp, som det pleide å være om Zlatan. Etter å ha skrytt masse av den norske superspissen satte Ludwig Augustinsson ned foten da han ble spurt hvem som er best av Haaland og Zlatan.

– Om man sammenligner seg med Zlatan, taper man hver gang, så ikke gjør det, sa han.

– Det var «trevligt» å spille EM i fjor, skjøt Emil Forsberg inn mens landslagssjef Janne Andersson lette etter idretter der svenskene fortsatt holder stand. I fotball har Sverige vært i åtte sluttspill siden det forrige Norge greide å kvalifisere seg til.

– Jeg vil ikke uttale meg om hvem som er storebror, men jeg vil heller være svensk enn norsk, sa Andersson.

På 2000-tallet har Sverige mistet bare tre sluttspill: VM i 2010, 2014 og 2022. Norge har feilet i kvalifisering elleve ganger på rad siden EM-deltakelsen i 2000.

Zlatan senket Norge nesten på egen hånd i 2013, men de seks øvrige kampene på 2000-tallet har endt uavgjort. Blant dem var EM-kvalifiseringskampene i 2019: 3-3 på Ullevaal, 1-1 på Friends Arena.

– Jeg føler at vi var bedre enn dem i store deler av matchene den gang. Vi har noe spennende på gang, spesielt etter at Ståle kom inn, og vi kommer rett fra en god opplevelse i en vanskelig bortematch. Jeg synes det er på tide å slå Sverige igjen, sier Martin Ødegaard, som var seks år forrige gang det skjedde.

Tre av hans 40 landskamper har vært mot Sverige, og alle har endt uavgjort. I tillegg til EM-kvalifiseringskampene spilte han 0-0-kampen på Ullevaal i 2015, som 16-åring.

Ellers ble det 1-1 i 2000 (i Spania), 0-0 i 2002 og 1-1 i 2017.

Det var ikke eneste lille stikk fra svensk hold på en dag med mye snakk om hvorvidt Norge er på vei forbi Sverige i fotball etter å ha gått forbi i mange andre idretter der svenskene tradisjonelt har vært langt foran.

Derimot har kampene mellom naboene i samme periode oftest endt uavgjort. Norge vant 3-0 i en vinterturnering i Hongkong som var Åge Hareides debut som landslagssjef i 2004, året før Hareide førte Norge til den nevnte borteseieren på Råsunda med mål av John Arne Riise (kaptein for første gang), Thorstein Helstad og Steffen Iversen.

(©NTB)