reklame for smiaa
Menu
Den ikoniske katedralen La Sagrada Família er stengt. Spanske myndigheter sier at de ikke mottok noen turister i april, etter at landet stengte grensene. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB scanpix

Barcelonas innbyggere tar byen tilbake i fraværet av turistmassene

Rundt ti millioner turister besøker Barcelona hvert år. På grunn av koronapandemien er byen nå tom for turister, noe som gleder mange lokale innbyggere.

Av NTB | 05.06.2020 06:49:06

Fritid: – La Rambla er vår igjen, sier den lokale blomsterhandleren Laura Gómez.

Hennes familie har drevet blomsterdisk langs den berømte promenadegaten gjennom fire generasjoner. I forrige uke fikk Gómez gjenåpne etter å ha vært koronastengt i over to måneder.

Barcelonas landemerke, Antoni Gaudis ikoniske katedral La Sagrada Família, er stengt. Det samme er landets grenser, og slutten av juni vil landet gradvis gjenåpne grensene igjen. Spania er blant landene som er blitt hardest rammet av koronapandemien, og landet har over 27.000 koronarelaterte dødsfall.

Blomsterhandler Gómez sier at hun er lei av turister som dagen lang kun vil vite veien til stranden eller til katedralen.

– Turister vil bare ta bilder, hvorfor skulle de være interessert i å kjøpe blomster? Ingen bor her lenger. Dra til forstedene, og du vil se folk i gatene. Her nede orket ikke folk mer, så de dro, sier hun fortvilet.

De enorme turistmassene har etter hvert ført til at over 60 prosent av Barcelonas innbyggere mener at byen ikke lenger takler slike horder av turister, viser en lokal undersøkelse.

– Barcelona har blitt et ettertraktet turistmål for billige fyllefester. Jeg har ikke noe imot festing, men jeg er en av de første som går ut på balkongen min og roper til folk at de skal dempe seg, sier Mario, som ønsker å forbli anonym ettersom han jobber i turistbransjen.

Rundt om i byen dukker det stadig opp graffiti med utsagn som «Gå hjem, turister». Det har også vært store protester mot airbnb-utleie som har sendt boligprisene til værs og dermed tvinger lokale innbyggere ut av byen.

Blant dem er Jesús Martín, som driver en paella-restaurant like ved havnen.

– Dette stedet har vært eid av familien i tre generasjoner, så det å holde åpent handler om mer enn bare penger. Vi er avhengige av utenlandske turister. Jeg er ikke sikker på at vi greier oss kun med spanske gjester, sier han.

63 år gamle Rafaela Pérez og hennes mann er glade for å kunne gå i fred langs strandpromenaden, men erkjenner at stillheten også gir en bismak.

– Det er helt strålende å ha all denne plassen for oss selv, men vi vet at det ikke er bra for økonomien. Vi har naboer som har økonomiske problemer. Og det verste ligger ennå foran oss, sier Pérez.

Barcelona er Spanias mest populære turistmål. I fjor tok byen imot rekordmange 12 millioner turister, hvorav rundt 10 millioner var fra utlandet.

Turistsektoren sørger alene for rundt 15 prosent av Barcelonas økonomi og rundt 10 prosent av alle arbeidsplassene. Det er dermed ikke alle som er like fornøyde med en litt tommere by.

(©NTB)

Flere nyheter: