Menu
Guillermo Lasso taler til støttespillere ved sitt hovedkvarter i Guayaquil. Lasso blir Ecuadors nye president. Foto: Angel Dejesus / AP / NTB

Bankmannen Lasso blir president i Ecuador

Konservative Guillermo Lasso, en tidligere bankmann, blir Ecuadors nye president. Venstresidens kandidat Andrés Arauz har erkjent nederlaget.

Av NTB | 12.04.2021 05:49:07

Politikk: Lasso sier han er klar for utfordringen det er å endre landets kurs når han tiltrer som landets nye president i mai.

– 24. mai tar vi ansvarsfullt fatt på oppgaven med å endre vårt lands skjebne og å oppnå mulighetene og velstanden som vi alle lengter etter for alle ecuadorianere, sa Lasso.

Da 93 prosent av stemmene var talt opp, hadde Lasso 52,5 prosent, mot Arauz’ 47,5 prosent, ifølge landets valgkommisjon.

Økonomen Arauz gratulerer Lasso, selv etter å ha utropt seg som valgets vinner tidligere søndag på grunnlag av en valgdagsmåling som viste tett løp.

– Jeg gratulerer ham med hans valgtriumf, og jeg vil vise ham hvor forpliktet vi er til demokratiet, sier Arauz, som er en nær alliert av landets tidligere sosialistiske president Rafael Correa.

Samtidig har arbeidsledigheten og statsgjelden skutt i været. Landet har til sammen drøyt 544 milliarder kroner i gjeld, tilsvarende 63 prosent av brutto nasjonal produkt og mesteparten utenlandsgjeld.

Dessuten er Arauz’ venstreorienterte parti det største i nasjonalforsamlingen, så det kan bli vanskelig for den nye presidenten å få igjennom omfattende reformer.

36 år gamle Arauz er nærmest ukjent i ecuadoriansk politikk, men gikk seirende ut av den første runden av presidentvalget i februar med støtte fra sin mentor Correa, som ledet landet fra 2007 til 2017.

Arauz fikk nesten 33 prosent av stemmene, 13 prosentpoeng foran Lasso, i den første valgrunden.

Det er obligatorisk å stemme i Ecuador, der 13,1 millioner mennesker er registrert i valgregisteret. Meningsmålinger viste tett løp før valget.

– Det sosiale skillet, som valgkampen understreket, betyr at en stemme som avviser Correa, i praksis går til Lasso, sier Pablo Romero, en analytiker ved Salesiana-universitetet.

Correa ble i fjor dømt til åtte års fengsel in absentia for omfattende korrupsjon mens han var president. Correa dro med familien til Belgia i 2017 der hans kone kommer fra og hvor han bor i selvpålagt eksil. Men hans innflytelse på ecuadoriansk politikk er fortsatt betydelig.

Lassos tredje utfordring de neste fire årene blir å håndtere Arauz-koalisjonens flertall i nasjonalforsamlingen.

– Det kommer til å bli et permanent spenningsnivå med presidenten. Det vil nesten ikke være noen mulighet for å få i stand reformer som landet trenger, sier Romero.

Perez tilhører urfolksbevegelsen Pachakutik, den nest største blokken i nasjonalforsamlingen.

Pachakutik nektet å støtte noen av de to kandidatene i presidentvalgets siste runde og oppfordret til å stemme blankt.

Rundt 16 prosent av stemmene i søndagens valg ble erklært ugyldig, opp fra en andel på 9,5 prosent ugyldige stemmer i første runde.

Lasso overtar for den stadig mer upopulære presidenten Lenin Moreno og får betydelige utfordringer på bordet. Ecuador er hardt rammet av koronapandemien, og mange av landets sykehus har blitt overveldet av mer enn 340.000 registrerte smittetilfeller og mer enn 17.000 dødsfall.

65 år gamle Lasso har kommet på andreplass i to tidligere valg i landet – i 2013 og 2017. Det første forsøket endte med tap mot Correa. I sistnevnte valg tapte han med knapp margin for Moreno.

Mange eksperter omtalte valget som en kamp mellom det de kalte correisme mot anti-correisme, i et land som er dypt politisk splittet.

Lasso overtar presidentembetet fra Moreno 24. mai og må umiddelbart gripe fatt i den økonomiske krisen og koronaens herjinger.

Lasso tok seg til andre runde i valget med et halvt prosentpoeng høyere oppslutning enn Yaku Perez. Sosialisten Perez, som har urfolksbakgrunn, bestred resultatet og hevdet at han var offer for valgfusk.

(©NTB)

Flere nyheter: