Menu
Bålbrenning
ARKIVBILDE: Privat

Bålforbud fra i morgen – torsdag

Torsdag 15. april innføres det generelle bålforbudet for å forhindre skog- og lyngbrann. Likevel finnes det muligheter for å tenne bål i tiden fremover.

Av Egil M Solberg | 14.04.2021 18:40:15

Bålbrenning: For dersom man setter seg godt inn i lokale forhold og regler, finnes det muligheter for å nyte bålets gleder også i tiden framover.

– Reglene åpner for at man kan gjøre opp ild der hvor det åpenbart ikke kan medføre brann. Det kan være der det fortsatt er mye snø eller etter mye nedbør. Mange kommuner har også tilrettelagte bålplasser som er godkjent for bruk hele året, sier generalsekretær Bente Lier i Norsk Friluftsliv.

Fra 15. april til 15. september er det generelt forbud mot åpen ild i skog og utmark i Norge, med unntak av godkjente bålplasser. Reglene åpner samtidig for bruk av skjønn.

Bålforbudet gjelder all utmark – skog, lyng, gress, snaufjell, holmer og strandområder.

I tørre perioder med stor brannfare kan det innføres både nasjonale og lokale totalforbud mot bålbrenning.

– Sjekk derfor alltid på din kommunes nettsider for lokale regler, og sjekk værforholdene nøye før du vurderer å tenne opp, sier Lier.

Tradisjon for å brenne lyngheier

Brannsjef Dag Botnen i Haugaland brann og redning sier at bålforbudet er gjeldende for hele landet. Det er ikke lov å tenne bål i skog og mark – et forbud som gjelder fram til 15. september.

– Vi går inn i lysere tider, og er vi heldige blir det også varmere dager med mindre nedbør. Dette ser vi fram til, men det er også viktig i denne sammenheng å minne om forbudet, skriver Botnen i en pressemelding.

Han sier videre at på Vestlandet er det en tradisjon for å brenne lyngheier for å holde kystlyngheier i hevd.

– Forbudet gjelder også for denne brenningen som følge av en periode hvor dyr, fugler og insekt skal yngle og sikre oss et godt mangfold, opplyser han.

Flere nyheter: