Menu
Thomas Bach ba etter onsdagens IOC-styremøte om tålmodighet i spørsmålet om gjennomføringen av Tokyo-OL. Foto: Du Xiaoyi, Pool via AP / NTB

Bach ber om tålmodighet: – Vår oppgave å arrangere, ikke å avlyse OL

IOC-president Thomas Bach ba etter onsdagens styremøte om tålmodighet i spørsmålet om avvikling av sommerlekene i Tokyo.

Av NTB | 27.01.2021 21:53:01

Sport: Det stilles stadig spørsmål ved hvorvidt lekene kan avvikles, og i så fall i hvilken form. Lekene skulle egentlig ha vært gjennomført i fjor sommer, men de ble utsatt ett år på grunn av viruspandemien.

– Vi må be om tålmodighet og forståelse, det er hovedbudskapet. Det er for tidlig å fatte andre beslutninger, sa Bach etter styremøtet.

Lekene skal etter planen gjennomføres i tiden 23. juli til 8. august, men den siste tiden har flere medier skrevet at det er lite sannsynlig at Tokyo-OL vil bli gjennomført. Bach tok til motmæle.

– Vi bruker ikke tid eller energi på spekulasjoner om hvorvidt lekene skal gjennomføres, sa han.

– Det vi er opptatt av er å arbeide med hvordan lekene skal gjennomføres. Vår oppgave er å arrangere olympiske leker, ikke å avlyse olympiske leker.

– Det er en tøff kamp, men vi kjemper den for og som olympiske utøvere, sa Bach.

Han sa at IOC neste uke vil legge fram første utgave av en plan for gjennomføring av lekene, med veiledning og smitteverntiltak, og med ulike alternativer for gjennomføringen avhengig av pandemiens utvikling i månedene som kommer.

Han sa at denne planen vil bli revidert fortløpende. Lengden av oppholdet for utøvere og hvorvidt tilskuere skal slippe inn er blant det som avhenger av utviklingen.

Han gjentok IOCs forsikring om at vaksinasjon ikke blir obligatorisk for OL-deltakere, og at man ikke ønsker at idrettsutøvere skal snike i vaksinekøen, men han oppfordrer OL-deltakere til å la seg vaksinere når vaksinen er allment tilgjengelig, ikke minst av hensyn til andre utøvere og det japanske folk.

IOC-presidenten sa at ingen idrettskonkurranser har ført til stor smittespredning.

– Situasjonen er bedre. Vi ville ikke ta sjansen om det ikke var trygt, sa han.

Bach hevdet at alle 206 nasjonale OL-komiteer, særforbund og utøvere står sammen i ønsket om å avvikle lekene. Han sa at spekulasjoner om at lekene ikke kan gjennomføres først og fremst skader utøverne, men uttrykte forståelse for skeptikere.

– Jeg forstår folk som har innvendinger mot at vi planlegger et OL når de selv lever under sosial nedstengning, men det er IOCs og myndigheters ansvar å se framover.

Han sa at Tokyo-lekene var et hovedtema på styremøtet og insisterte på at det er full oppslutning om planen for å levere «trygge og suksessrike» olympiske og paralympiske leker. Han avviste antydninger om at det er uansvarlig å planlegge leker under pandemien.

Bach sa at det er et godt tegn at det nå gjennomføres konkurranser i mange idretter, med strenge smittevernregler. Han trakk særlig fram håndball-VM for menn som gjennomføres i en «boble» i Egypt, der det ellers er høyt smittetrykk.

(©NTB)

Flere nyheter: