Menu
Et NH90-helikopter fra Kystvakten i lufta over Oslofjorden. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix

Avtroppet kystvaktsjef ber Stortinget skrote NH90-helikoptrene

Kystvakten har ikke lenger tillit til NH90-helikoptrene, etter 20 år med problemer. Avtroppet kystvaktsjef Ottar Haugen håper Stortinget dropper helikopteret.

Av NTB | 12.02.2020 07:46:19

Økonomi og næringsliv: – Mitt håp er at Stortinget dropper denne maskinen som framtidig kystvakthelikopter. Og at de starter opp en helt ny anskaffelsesprosess, sier Haugen til Kyst og Fjord.

Denne uka gikk han av som kystvaktsjef.

– Summen er at vi ikke har tillit til denne maskinen. Vi vil aldri nå målene som vi satte oss den gangen helikopterkontrakten ble underskrevet, sier Haugen.

Forsvarsdepartementet behandler i vår en ny langtidsplan for Forsvaret og dermed framtiden for helikopteret. Forsvaret har foreslått en ny anskaffelsesprosess for Kystvakten, og at fregattene tar over alle NH90-helikoptrene istedenfor at de fordeles mellom kystvaktskip og fregattskip.

Anskaffelsen av NH90-helikoptrene har lenge vært skandalebefengt. I 2018 konkluderte Riksrevisjonen med at Forsvaret og skattebetalerne har brukt åtte milliarder kroner på noe som ikke er blitt levert.

14 NH-90-helikoptre skulle vært på plass i 2008, men bare åtte er levert, og seks av dem kan bare brukes til trening. Det blir dessuten langt dyrere å drive og vedlikeholde helikoptrene enn først antatt.

(©NTB)

Flere nyheter: