Menu
Yossi Cohen har ledet den israelske etterretningsorganisasjonen de siste fem årene. Nå letter han på sløret i et intervju med israelsk TV. Foto: AP / NTB

Avtroppende Mossad-sjef letter på sløret

Den avtroppende sjefen for etterretningstjenesten Mossad innrømmer langt på vei at Israel har stått bak attentat og sabotasjeaksjoner i Iran.

Av NTB | 11.06.2021 18:38:10

Kriminalitet og rettsvesen: Yossi Cohen kommer i et intervju med israelske Channel 12 med en klar advarsel til iranske forskere som er involvert i landets atomprogram.

Flere iranske forskere er drept i attentat opp gjennom årene. Den israelske gravejournalisten Ronen Bergmann har i boken «Rise and Kill First» dokumentert at Israel har stått bak, noe landets ledelse aldri har innrømmet offentlig, men ofte mer enn antydet.

Fakhrizadeh ledet for flere tiår siden Irans atomvåpenprogram, som ifølge amerikansk etterretning og Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) ble avviklet i 2003. Han ble drept i et attentat i november i fjor.

På spørsmål om de iranske forskerne forstår konsekvensene av å ikke etterkomme Israels krav, sier Cohen:

– Da møter de vennene sine.

Svaret er trolig med henvisning til forskere som er drept i attentat opp gjennom årene.

Israelske medier er underlagt streng sensur når de omtaler sikkerhetsrelaterte saker, og intervjuet med Cohen er derfor godkjent av militære sensorer.

Den avtroppende Mossad-sjefen innrømmer heller ikke for åpent kamera at Israel har stått bak likvidasjoner i Iran, men han protesterer ikke når programlederen Ilana Dayan beskriver hvordan israelsk etterretning drepte Mohsen Fakhrizadeh.

Cohen beskriver på sin side hvordan Israel har forsøkt å presse iranske forskere til å trekke seg fra det iranske atomprogrammet. Noen har ifølge ham gjort dette etter å ha blitt advart.

(©NTB)

Flere nyheter: