fbpx
Menu
– Firmaer som kan vinne mange anbud ved å underbetale ansatte, vil trekke hele bransjen med seg nedover, sier avdelingsdirektør Bettina Sandvin i Vegdirektoratet. (Foto: Knut Opeide).

Avslørt i uanmeldt kontroll

Det var krimseksjonen i Statens vegvesen som avslørte bruddene på lønns- og arbeidsvilkår hos firmaet KHV AS på Karmøy. De avdekket blant annet ubetalt overtid på 330 000 kroner.

Av Egil M Solberg | 16.04.2018 15:43:56

Krim og samferdsel: Krimseksjonen i Statens vegvesen har sammen med Statens vegvesen Region vest gjennomført uanmeldte kontroller på tre av Vegvesenets anlegg i november i fjor.

Krimseksjonens kontroller viste at KHV kuttet kostnader ved manglende betaling av overtid, manglende dekning av reisetid, reiseutgifter og diett. I disse tre kontrollene ble det alene avdekket ubetalt overtid på 330 000 kr.

Vegvesenets vedtak har ingen bestemt tidsramme, men gjelder inntil det kan dokumenteres at ansatte har fått etterbetalt og at andre kritikkforhold er rettet opp.

Setter foten ned

Vegvesenet setter foten ned for firma som ikke fulgte tariffavtalen. Det skriver Statens Vegvesen på sine nettsider i ettermiddag.

Underbetaling av ansatte og vesentlige brudd på regler for helse, miljø og sikkerhet, får konsekvenser for underleverandøren.

Statens vegvesen godkjenner ikke firmaet KHV AS som underleverandør inntil brudd på lønns- og arbeidsvilkår er brakt i orden. Dette gjelder for alle kontakter i Statens vegvesen på landsbasis, skriver etaten.

– Hvis vi ikke setter foten ned for brudd på tariffavtaler og bestemmelser i kontraktene, så får vi en nedadgående spiral i bransjen, sier avdelingsdirektør Bettina Sandvin i Vegdirektoratet.

– Firmaer som kan vinne mange anbud ved å underbetale ansatte, vil trekke hele bransjen med seg nedover, legger hun til.

Første gang

Hensynet til rettferdig konkurranse tilsier at konsekvensene skal være tydelige og følbare.

Entreprenører som har kontrakter med Statens vegvesen benytter KHV AS som underleverandør på trafikkdirigering og arbeidsvarsling.

Vedtaket kan få konsekvenser for oppdrag knyttet til de nylig tildelte asfaltkontraktene i hele landet. Det er første gang Vegvesenet går til et slikt skritt.

Uanmeldte kontroller

– Statens vegvesen kommer til å føre en streng linje i saker der vi kan påvise brudd på regelverk og kontrakter innenfor vårt område, sier Bettina Sandvin.

I 2016 etablerte Statens vegvesen en sentral krimseksjon som bistår prosjektene med å avdekke lov- og regelbrudd, heter det i meldingen.

Flere nyheter: