Menu
Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) skal fredag offentliggjøre hva som skjer med eksamensavviklingen for ungdomsskolen og videregående skole. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Avklaringen om eksamen i grunnskolen og VGS kommer fredag

Skolebyråden i Oslo mener det vil være å forskjellsbehandle Oslo-elevene dersom ikke regjeringen avlyser årets eksamener. Avgjørelsen faller fredag morgen.

Av NTB | 10.02.2022 17:20:48

Utdanning: Regjeringen holder pressekonferanse fredag klokken 9. Da vil kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) fortelle hva som skjer med eksamensavviklingen i ungdomsskolen og videregående skole.

Utdanningsdirektoratet har anbefalt regjeringen å avlyse skriftlig og muntlig eksamen i både grunnskole og videregående skole denne våren.

Saken har siden vært til diskusjon både i Kunnskapsdepartementet og i regjeringen.

– Det er særlig to ting som er viktig der. Det ene er spørsmålet om hvordan vi bruker tiden og ressursene i skolen best mulig ut dette skoleåret. Det andre er hva som oppleves som en rimelig måte å vurdere elevenes kompetanse på når smitteverntiltakene har vært så forskjellige i landet, sa kunnskapsministeren.

Brenna påpekte også at gjennomføring av eksamen tar mye kapasitet fra skolene.

– Når hele 86 prosent av elevene på vg3 i Oslo svarte at koronapandemien har påvirket skolehverdagen deres negativt, så er det også et svært tydelig budskap til kunnskapsministeren om at årets eksamen bør avlyses, sier byråden.

Hun mener noe annet enn avlysning vil være å forskjellsbehandle Oslo-elevene som har hatt mer hjemmeskole enn elever andre steder i landet.

– Jeg er bekymret for at frafallet i høyere utdanning vil gå opp fordi mange studenter ikke er godt nok forberedt, sier den forrige kunnskapsministeren.

Melby er bekymret for følgene av at årets russ kan gå gjennom hele videregående skole uten å ha hatt eksamen.

I fjor og året før ble alle skriftlige og muntlige eksamener på videregående skole og 10. klasse avlyst på grunn av koronapandemien. For tredje gang har Utdanningsdirektoratet altså landet på at det er riktigst å avlyse.

– Samtidig er eksamen viktig, spesielt for avgangselevene, sier skolepolitisk talsperson og nestleder i Høyre, Jan Tore Sanner til NTB.

Høyre mener derfor at elevene i 10. klasse på ungdomsskolen og 3. klasse i videregående må prioriteres.

– Det sikrer en uavhengig vurdering og bidrar til å holde læringstrykket oppe, sier Sanner.

Da Utdanningsdirektoratet kom med sin anbefaling, sa Brenna til NTB at hun så flere dilemmaer i saken.

Det er delte meninger om hva statsråden bør gjøre. Byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo, Sunniva Holmås Eidsvoll (SV), er klar på at regjeringen bør avlyse eksamen.

Venstre-leder Guri Melby er av en annen oppfatning og advarer mot å avlyse årets eksamener.

Høyre sier de forstår at det er krevende avveininger som må gjøres, sett i lys av pandemien og ulik grad av hjemmeskole.

Flere nyheter: