reklame for smiaa
Menu
Kulturminister Abid Raja (V) må vente med å kunngjøre om håndball-EM og verdenscuphelgen på Lillehammer kan få unntak fra karantenereglene. Foto: Vidar Ruud / NTB

Avgjørelse om håndball-EM og skiverdenscup drøyer – protokoller må leveres på nytt

Arrangørene av håndball-EM i Trondheim og verdenscup på ski i Lillehammer må levere nye forslag til smittevernprotokoller for å få unntak fra karantenereglene.

Av NTB | 09.11.2020 16:08:30

Sport: Det betyr at en avgjørelse om hvorvidt håndball-EM for kvinner og verdenscuphelgen i Lillehammer i desember kan arrangeres som planlagt, trolig vil foreligge først tidlig i neste uke.

Det opplyser kulturminister Abid Raja (V) til NTB.

Raja holdt mandag et digitalt møte der helseminister Bent Høie (H), idrettspresident Berit Kjøll, håndballpresident Kåre Geir Lio, skipresident Erik Røste og representanter fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet (FHI) deltok.

Der ble smittevernprotokollene som skal redde de to arrangementene i desember, drøftet. Idretten fikk tilbakemeldinger på de planene som den siste tiden har vært til vurdering av fagmyndighetene. Enkeltstående håndballkamper i Norge (europacup) ble også diskutert.

Protokollene må justeres før et endelig klarsignal eventuelt blir gitt.

– Det kommer stadig nye elementer inn som vi må vurdere. Man er generelt sett engstelig for å belaste lokale helsemyndigheter med enda flere utfordringer, sier håndballpresident Lio til NTB.

Kulturminister Raja er klar på at det legges opp til rask behandling når de nye planene legges fram.

– Høie og jeg skal forsøke å få til en avgjørelse i løpet av uken, senest i starten av neste uke. Vi skal prøve før, men vi har sagt at det kan være det ikke skjer før i starten av neste uke. Vi må også se hvordan de nye nasjonale tiltakene som er satt inn, virker. Om hvorvidt pila peker opp eller ned, sier statsråden til NTB.

Etter at FHI og Helsedirektoratet har mottatt protokollene, vil de komme med en oppdatert anbefaling før regjeringen tar en endelig beslutning. Smittetrykket i Norge har vært økende den siste tiden. Både regjeringen og nasjonale myndigheter har innført nye strenge tiltak som iverksettes denne uken.

Det har blant annet skipresident Røste og Skiforbundet allerede tatt høyde for ved blant annet å planlegge for at utøvere gis enkeltrom. Hotellbestillingen på Lillehammer er således økt.

Røste erkjenner samtidig at tiden begynner å renne ut.

– Ja, både med tanke på alt som skal gjøres klart for å få til verdenscuphelg, men også med tanke på de som skal sitte på andre siden. Det er smittevernsituasjonen som vil avgjøre. Det må vi forholde oss til, sier Røste til NTB.

Skiforbundet har også gjort private avtaler for koronatesting og analysering for ikke å belaste det kommunale systemet.

Det internasjonale skiforbundet (FIS) opplyste før helgen at det har satt frist til tirsdag med å få en avgjørelse rundt verdenscuprennene i hopp, langrenn og kombinert på Lillehammer. Om den fristen er endelig, er usikkert.

– Vi har god dialog med FIS, arrangør og helsemyndighetene. Får vi det til, blir vi glade. Hvis ikke må vi respektere at det ikke går, sier Røste, som legger til at han har respekt for den store og krevende jobben helsemyndighetene har om dagen.

EM-sluttspillet skal etter planen spilles fra 3. til 20. desember. Må Norge si nei, kan Danmark komme til å ta over resten av EM og blir alene-arrangør.

Verdenscupen på Lillehammer går 4. til 6. desember. Både langrennsløperne, kombinertløperne og kvinnehopperne skal konkurrere der. Verken Røste eller Lio føler seg trygge på at det blir verdenscup eller håndball-EM.

– Jeg er ikke trygg på noe annet enn at vi må gjøre det beste vi kan uansett situsjon, og det skal vi, sier Lio.

Lio og Røste opplyser mandag kveld at begge deres forbund vil levere en oppdatert protokoll til helsemyndighetene i løpet av et døgn.

Raja understreker at smittesituasjonen da forbundene først la fram sine protokoller 20. oktober, var ulik den som råder nå. Det fører til skjerpede krav til idrettsarrangementene i desember.

Kulturministeren bekrefter mandag at han har vært i kontakt med sin danske kollega rundt problematikken som omgir håndball-EM. Også i Danmark er smittevernrådene kraftig skjerpet den siste tiden. Det førte blant annet til at Frederikshavn røk ut som EM-arrangørby.

Det kreves et unntak fra de strenge norske smittevernreglene for at både håndball-EM og verdenscupen på Lillehammer skal kunne avvikles.

(©NTB)

Flere nyheter: