reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
Myndighetene vil sørge for at australske medier for betalt når IT-giganter som Google formidler nyheter. Illustrasjonsfoto: Matt Rourke / AP / NTB scanpix

Australsk forslag skal tvinge IT-giganter til å betale for nyheter

Den australske konkurransetilsynet har lagt fram et forslag som skal sørge for at globale IT-giganter må betale for å bruke nyhetsinnhold fra landets medier.

Av NTB | 31.07.2020 05:47:53

Kultur og underholdning: Dersom forslaget, som nå er ute på høring, blir vedtatt, må selskaper som Google og Facebook forhandle med australske mediehus om betaling. Dersom de ikke gjør det innen tre måneder, vil en voldgiftsordning fastsette betalingsvilkårene.

Målet er at reglene skal være på plass innen nyttår. Finansminister Josh Frydenberg sier målet er å sikre at det forhandles på like vilkår om bruk av nyheter.

– Vi vil at Google og Facebook fortsatt skal levere disse tjenestene i Australia, men vi vil at det skal skje på våre vilkår. Vi vil at det skal være rettferdig og i tråd med loven, sier han.

Frydenberg sier det vil være opp til myndighetene å avgjøre hvem som omfattes av de nye reglene, og at de «vil begynne med Google og Facebook». Han legger til at betaling for nyheter er avgjørende for å opprettholde australske medier.

Grove brudd på de nye reglene kan gi opptil 10 millioner dollar – drøyt 62 millioner kroner – i bøter.

(©NTB)

Flere nyheter: