reklame for Sheiken Bowling
Menu
Novak Djokovic får sin klage om innreisenekt behandlet i australsk rett tidligst mandag. Foto: Bernat Armangue / AP / NTB

Australsk domstol utsetter Djokovic-avgjørelse – kan tidligst bli sendt hjem mandag

Tennisstjernen Novak Djokovic vil først rett over helgen få svar på om han får bli i Australia og spille årets første Grand Slam-turnering.

Av NTB | 06.01.2022 12:08:37

Inntil da må han oppholde seg på et karantenehotell i Melbourne som tidligere er blitt brukt til å huse asylsøkere. Djokovics foreldre uttaler etter telefonsamtaler med sønnen at det er som å være i fengsel.

Verdensenerens forsøk på å delta i turneringen han har vunnet ni ganger har fått mye omtale i mediene de siste dagene. Etter lang tid med usikkerhet ble det denne uken klart at Djokovic hadde fått unntak fra det ellers strenge vaksinekravet for å få spille i Australian Open.

Det skulle likevel vise seg ikke å holde. Da serberen og hans team ankom Australia onsdag, ble de stoppet på flyplassen og nektet innreise.

Australias statsminister Scott Morrison var klar i sin omtale av saken. Han mente at Djokovic ikke burde få vaksineunntak.

– Vi vil fortsette å ta de rette avgjørelsene når det gjelder grensesikkerheten under pandemien, sa han.

Djokovic har lenge vegret seg mot å snakke om sin vaksinestatus, men gjennom å søke unntak har han indirekte innrømmet at han ikke er vaksinert.

Dermed ble 34-åringen holdt igjen på flyplassen, og neste morgen meldte grensemyndighetene at hans visum var kansellert og at han måtte forlate landet uten deltakelse i den prestisjetunge turneringen.

Djokovic og hans advokater klaget saken inn for rettssystemet. En dommer innledet behandlingen av saken torsdag morgen, men utsatte videre behandling til mandag.

Australske myndigheter gikk med på at Djokovic ikke sendes ut av landet før retten har truffet en kjennelse, men inntil da må han oppholde seg på karantenehotellet.

– De holder ham som en fange under fryktelige forhold. Det kan knapt kalles et hotell, sier Djokovics mor Dijana til nyhetsbyrået AP på telefon fra Beograd.

– De ønsker å ydmyke ham. De kunne sagt på forhånd at han ikke ville slippe inn, så ville han ikke reist. Men de ville ydmyke ham, og derfor holder de ham fengslet, sier faren Srdjan.

– I tråd med folkeretten vil Serbia kjempe for Novak Djokovic, rettferdighet og sannhet, skrev Vucic i sosiale medier.

Torsdag fulgte Vucic opp med å anklage australske myndigheter for å utsette Djokovic for «politisk forfølgelse» og kreve at tennisspilleren får oppholde seg i huset han har leid inntil saken er avgjort.

Australian Open starter 17. januar.

Da han landet i Melbourne, viste det seg at teamet til serberen hadde søkt et visum som ikke er i en kategori der man kan få medisinsk fritak fra å være vaksinert mot koronaviruset.

Saken truer med å knyte en diplomatisk floke mellom Australia og Serbia. Onsdag kritiserte den serbiske presidenten Aleksandar Vucic australierne for behandlingen av Djokovic. Han la til at han hadde snakket med Djokovic på telefon og fortalt ham at hele Serbia støtter ham og at landets myndigheter vil ta affære.

(©NTB)

Flere nyheter: