reklame for smiaa
Menu
Demonstranter samlet seg lørdag i byer over hele Australia for å protestere mot rasisme og politivold. Bildet er fra en lignende protest i Sydney sist tirsdag. Arkivfoto: Rick Rycroft / AP / NTB scanpix

Australiere trosset pandemien og marsjerte mot rasisme

Titusener av australiere trosset regjeringens anmodning om å bli hjemme og marsjerte i en rekke byer for å ta avstand fra rasisme – ikke minst mot aboriginer.

Av NTB | 06.06.2020 09:48:59

Krig og konflikter: Sydney, Melbourne, Canberra, Adelaide og Hobart var blant byene der folk samlet seg lørdag til tross for koronautbrudd og smittefare.

Fredag fastslo en domstol at demonstrasjonene i Sydney var ulovlige som følge av virusutbruddet, men kjennelsen ble satt til side av en ankedomstol minutter før marsjen skulle starte.

Demonstrasjonene holdes i solidaritet med amerikanere som protester mot rasisme og politivold etter at afroamerikanske George Floyd døde etter at en politimann presset kneet mot nakken hans i flere minutter under en pågripelse. Demonstrantene i Australia løfter også fram politiets behandling av Australias urbefolkning, aboriginene.

I Sydney var det utplassert et stort antall politifolk, men over hele landet gikk demonstrasjonene fredelig for seg. Den eneste uroen det er meldt om, fant sted i Sydney, der politiet fjernet en mann som syntes å være en motdemonstrant, og som ropte «Hvite liv betyr noe, svarte liv betyr noe, alle liv betyr noe!»

I byen Brisbane på østkysten av Australia var det ifølge arrangørene om lag 30.000 mennesker i gatene, noe som førte til at politiet måtte stenge to hovedgater. Her delte politiet ut munnbind og håndsprit for å hindre koronasmitte.

– Australiere må forstå at det som har foregått i USA, har foregått her i lang tid, sier Matilda House, en eldre samfunnsleder i slekten Ngambri-Ngunnawal, som er de tradisjonelle jordeierne i Canberra-regionen.

Australias urbefolkning utgjør 2 prosent av landets voksne befolkning, men 27 prosent av de innsatte i fengslene. De er også den minoriteten i landet som har dårligst levekår, og både når det gjelder helse, barnedødelighet, forventet levealder, sysselsetting og utdanning står det dårligere til enn i gjennomsnittsbefolkningen.

(©NTB)

Flere nyheter: