Menu
Statsminister Scott Morrison sier leveringsproblemer er årsaken til at Australia har havnet bakpå i arbeidet med å vaksinere landets 25,7 millioner innbyggere. Foto: Morgan Sette / AAP Image via AP / NTB

Australia gir EU skylden for landets lave vaksineringstakt

Statsminister Scott Morrison sier manglende leveranser av koronavaksiner fra Europa er grunnen til Australias haltende vaksineinnsats.

Av NTB | 07.04.2021 06:24:00

Politikk: Morrison hevder «streng eksportkontroll» innført av EU-kommisjonen har ført til at Australia kun har fått 700.000 av 3,8 millioner lovede doser av AstraZeneca-vaksinen.

Australia har havnet på etterskudd i sin plan for å vaksinere landets nesten 26 millioner innbyggere. I utgangspunktet lovet regjeringen at fire millioner doser skulle settes innen slutten av mars, men onsdag var tallet 850.000.

Det har ført til økt kritikk, som Morrison forsøkte å ta opp på en hastig innkalt pressekonferanse.

– Jeg forklarer rett og slett Australias innbyggere at leveringsproblemer er det som begrenser, særlig de siste månedene, den overordnede vaksineutrullingen, sa han.

– 3,1 millioner vaksinedoser ankom ikke Australia. Det er det enkle faktum. Det er ikke en disputt. Det er ikke en konflikt. Det er ikke et argument. Det er bare et enkelt faktum, la han til.

Australia har mottatt en million doser av Pfizer og Biontechs vaksine, som blir gitt til helsearbeidere. Men myndighetene har regnet med å importere og lokalt produsere AstraZeneca-vaksinen for å dekke det meste av behovet.

(©NTB)

Flere nyheter: