Menu
Konteinere med humanitær hjelp stablet opp i havneområdet i Nuku'alofa på Tonga. Foto: POIS Christopher Szumlanski / Australian Defence Force / AP / NTB

Australia avviser at koronasmitte på Tonga kom fra dem

Koronasmitten som er påvist på Tonga, kom neppe fra det australske marinefartøyet Adelaide, sier forsvarsledelsen i Australia.

Av NTB | 02.02.2022 08:35:45

medisin og helse: Adelaide ankom Tongas hovedstad Nuku’alofa i forrige uke, med nødhjelp i lasten. Flere av mannskapet var koronasmittet, men Australia hevder at det ble innført strenge rutiner for å hindre at viruset kom i land.

Et av tiltakene var å isolere alt gods i tre dager, før noen på land fikk håndtere det.

– Utbruddet i Nuku’alofa ser derfor ikke ut til å ha kommet fra Adelaide, sier det australske forsvarets operasjonssjef, generalløytnant Greg Bilton.

Tonga har til nå sluppet unna pandemien. Landet stengte grensene i begynnelsen av 2020, og kun en mann har siden testet positivt. Han kom fra New Zealand.

I forrige måned opplevde Tonga et kraftig vulkanutbruddet som forårsaket en tsunami. Flere landsbyer ble lagt i grus og store deler av landet ble dekket med et tjukt lag med aske.

Australia, New Zealand, USA, Kina, Frankrike, Fiji og Storbritannia har alle sendt skip med humanitærhjelp, og denne uka testet to havnearbeidere positivt for koronaviruset. Tre familiemedlemmer har også fått påvist smitte, to av dem barn.

Onsdag besluttet myndighetene å stenge ned øynasjonen, der det bare bor drøyt 100.000 mennesker.

Ifølge statsminister Siaosi Sovaleni vil nedstengningen i første omgang vare i 48 timer, og situasjonen vil deretter bli vurdert fortløpende.

(©NTB)

Flere nyheter: