reklame for Sheiken Bowling
Menu
Aung San Suu Kyis parti Nasjonalligaen for demokrati (NLD) vant valget i 2020, men kuppmakerne hevdet at det foregikk omfattende valgfusk. Her er Suu Kyi i 2019. Arkivfoto: Peter Dejong / AP / NTB

Aung San Suu Kyi dømt til 33 år i fengsel i Myanmar

Aung San Suu Kyi er dømt til ytterligere sju år i fengsel for korrupsjon i Myanmar. Dermed er 77-åringen idømt til sammen 33 års fengsel i militære domstoler.

Av NTB | 30.12.2022 09:04:54

Kriminalitet og rettsvesen: Fredagens kjennelse ser ut til å sette punktum for den 18 måneder lange rettssaken som Myanmars militærjunta har anlagt mot landets avsatte leder.

Suu Kyi er kjent skyldig på alle punkter i tiltalene mot henne siden militæret kuppet makten i februar 2021. Hun er dømt for en rekke forbrytelser fra korrupsjon til ulovlig import av walkietalkier og brudd på koronareglene.

Menneskerettsaktivister har avfeid rettsprosessen som en farse.

– Alle sakene hennes er avsluttet, og det er ingen flere tiltaler mot henne, sier nyhetsbyrået AFPs kilde.

Suu Kyi fremsto i god helse, tilføyer kilden, som har fått anonymitet ettersom vedkommende ikke har tillatelse til å snakk med mediene.

Siden den sterkt kritiserte rettssaken startet, har det bare ved ett tilfelle kommet ut bilder av Suu Kyi – kornete bilder fra en ellers tom rettssal, publisert av statlige medier.

Suu Kyi har vært i militærjuntaens varetekt siden kuppnatten der landets folkevalgte regjering ble avsatt. Nobelprisvinneren har selv avvist alle anklager.

Hun vil anke også den siste dommen, ifølge AFPs kilde.

Tusenvis av andre prodemokratiske politikere, demonstranter og meningsmotstandere er også pågrepet av juntaen.

Korrupsjonsanklagene mot Suu Kyi er latterlige, mener Htwe Thein, førsteamanuensis ved Curtin University i Australia.

– Ingenting i hennes lederskap, styresett eller livsstil tyder på det minste hint av korrupsjon, mener hun.

Mange demokratiforkjempere i Myanmar har gått bort fra Suu Kyis kjerneprinsipp om ikkevold etter at regimet skjøt og drepte hundrevis av demonstranter.

Aktivister har i større grad tydd til våpen, og i dag kjemper prodemokratiske militsgrupper side om side med væpnede grupper som i lang tid har kjempet for rettighetene til landets etniske minoriteter.

Spørsmålet nå er hva som skjer videre med Suu Kyi, påpeker Richard Horsey i International Crisis Group.

– Hvorvidt de vil la henne sone straffen i noen form for husarrest eller gi utenlandske utsendinger begrenset tilgang til henne, sier Horsey.

– Men det er usannsynlig at regimet vil ha det travelt med å beslutte noe sånt, tilføyer Horsey.

Siden har landet igjen vært styrt av generaler, som anklages for enda mer undertrykkelse enn i den forrige perioden de hadde makten.

Sivilbefolkningen blir i økende grad utsatt for vold under juntaens styre, advarte FN-granskere før jul. Regimet gjennomførte i sommer de første henrettelsene i landet på 30 år, og rundt 140 personer er så langt dømt til døden.

Den siste kjennelsen lød på sju års fengsel for fem tilfeller av korrupsjon knyttet til leie, kjøp og vedlikehold av et helikopter, ifølge en kilde i det myanmarske rettsvesenet.

Journalister er nektet tilgang til rettsmøtene, og advokatene har fått forbud mot å snakke med mediene.

Rett før jul kom FNs sikkerhetsråd med sin første resolusjon om Myanmar etter kuppet. Her fordømte rådet brudd på menneskerettighetene i landet og ba juntaen løslate Suu Kyi.

Suu Kyi har tidligere sittet innesperret i 15 år, for det meste i husarrest i sitt hjem i Yangon. Hun ble løslatt etter at den daværende militærjuntaen lovet demokratiske reformer.

Kuppet for snart to år siden skjedde like før innsettelsen av den nye nasjonalforsamlingen etter et valg der partiet til Suu Kyi vant overlegent.

Flere nyheter: