Menu
En revidert atomavtale med Iran kan nå være rett rundt hjørnet, ifølge flere kilder. Dette bildet er fra landets eneste atomkraftverk utenfor byen Bushehr. Foto: AP / NTB

Atomavtalen med Iran kan være klar neste uke

Forhandlingene om en revidert atomavtale med Iran går nå mot slutten, og en ny avtale kan være klar alt til uka, sier flere kilder til nyhetsbyrået Bloomberg.

Av NTB | 04.03.2022 13:31:34

Politikk: – Vi er veldig nær en løsning. Nå må vi ta det siste steget, tvitrer Storbritannias forhandlingsleder Stephanie Al-Qaq.

Lederen for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) reiser lørdag til Iran for å ha møter med flere ledere og mener også at en revidert avtale er innen rekkevidde.

En slik avtale vil blant annet innebære at de strenge sanksjonene mot Iran blir opphevet og at landet på nytt kan eksportere olje til Vesten.

Russlands invasjon av Ukraina har ført til rekordhøye priser på olje og gass, og iransk olje kan dermed bli et kjærkomment tilskudd på verdensmarkedet.

Russlands forhandlingsleder Mikhail Uljanov sier til Bloomberg at en avtale kan være på plass i løpet av de neste dagene, og det samme sier andre forhandlere til nyhetsbyrået.

En talsmann for iransk UD, Saeed Khatibzadeh, sier det kreves en siste kraftanstrengelse for å komme i mål.

– Ingen kan si at det er oppnådd enighet før alle utestående spørsmål er løst, tvitrer han.

USAs sanksjoner mot den iranske Revolusjonsgarden, som Washington har stemplet som en terroristorganisasjon, er ifølge avisa Wall Street Journal et av stridstemaene som gjenstår.

Iran har svart med å trekke seg fra deler av avtalen, og har siden trappet opp anrikningen av uran. Landet ønsker imidlertid å videreføre avtalen og har gått med på forhandlinger med de øvrige signaturstatene i håp om å lokke med USA igjen.

President Joe Biden ønsker å slutte opp om avtalen igjen, men krever flere endringer fra den opprinnelige. Inntil en revidert avtale foreligger har han nektet å oppheve sanksjonene Trump innførte.

Iran ønsker også å videreføre avtalen, men krever at de strenge internasjonale sanksjonene mot landet i så fall må oppheves.

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har under sine mange inspeksjoner ved iranske anlegg heller ikke funnet beviser for noe atomvåpenprogram, men Israel hevder at iranerne fører verden bak lyset.

Iranske ledere har gjentatte ganger forsikret at landet ikke ønsker å utvikle atomvåpen, og avtalen fra 2015 sikret IAEA innsyn i de iranske atomanleggene.

Russland deltar også i forhandlingene i Wien og deler andres optimisme når det gjelder utsiktene til enighet.

USAs tidligere president Donald Trump trakk i 2018 USA fra atomavtalen med Iran, som også Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike og Tyskland var med på å inngå i 2015.

Amerikansk etterretning konkluderte alt i 2012 med at det ikke forelå beviser for at Iran hadde bestemt seg for å utvikle atomvåpen, ei heller at landet hadde gjenopptatt forskningen på atomstridshoder som ble stanset i 2003.

(©NTB)

Flere nyheter: