Menu
En mann får AstraZeneca-vaksinen i Roma. Illustrasjonsfoto: Andrew Medichini / AP / NTB

AstraZeneca-doser beslaglegges i Italia

Påtalemyndigheten i Italia har beslaglagt et stort antall vaksinedoser og startet etterforskning etter dødsfall blant dem som har fått AstraZeneca-vaksinen.

Av NTB | 15.03.2021 17:09:11

Kriminalitet og rettsvesen: Over 390.000 vaksinedoser beslaglegges etter ordre fra påtalemyndigheten i regionen Piemonte, skriver nyhetsbyrået Reuters og avisa La Repubblica.

Bakgrunnen er et dødsfall i helgen. En mann døde noen timer etter å ha fått vaksinen til AstraZeneca.

Nå beslaglegges alle dosene i ett bestemt vaksineparti. I tillegg er det startet etterforskning, formelt sett med mistanke om uaktsomt drap.

Også på Sicilia ble det i forrige uke startet etterforskning og beslaglagt vaksinedoser etter at to menn døde etter å ha fått AstraZeneca-vaksinen.

Her er minst ti personer formelt mistenkt for uaktsomt drap, ifølge nyhetsbyrået Ansa.

Mandag ble det besluttet å inntil videre innstille bruken av AstraZenecas vaksine i Italia.

Bruken av den er inntil videre stanset i Danmark, Norge, Italia, Tyskland, Frankrike og flere andre land.

Tiltaket omtales som en forholdsregel og et midlertidig tiltak i påvente av en ny vurdering fra EUs legemiddeltilsyn EMA.

I Italia er det tilløp til panikk blant en del som har fått vaksinen, ifølge Ansa.

Verdens helseorganisasjon (WHO) mener imidlertid at vaksinen fortsatt kan brukes. Selskapet AstraZeneca understreker at det ikke er flere tilfeller av blodpropp blant de vaksinerte enn i befolkningen for øvrig.

Legemiddelverket i Norge viser på sin side til norske blodproppasienter som har hatt svært uvanlige symptomer – og som derfor gir grunn til bekymring.

Samtidig understreker påtalemyndigheten at beslutningen er tatt som en forholdsregel og at det så langt ikke er bevist noen sammenheng mellom vaksinen og dødsfallet.

Tilfeller av blodpropp blant vaksinerte i Norge, Danmark, Italia og Østerrike har utløst frykt for mulige alvorlige bivirkninger av AstraZeneca-vaksinen.

(©NTB)

Flere nyheter: