Menu
I høst kommer Åsne Seierstad ut med en ny bok om Afghanistan, 20 år etter suksessen «Bokhandleren i Kabul». Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Åsne Seierstad med ny Afghanistan-bok

20 år etter suksessen «Bokhandleren i Kabul» skal Åsne Seierstad igjen ta leserne med til Afghanistan, denne gangen for å fortelle historiene til dem som har flyktet fra Taliban – og dem som har blitt igjen i landet.

Av NTB | 10.08.2022 13:50:59

Utdanning: Boken, som har arbeidstittelen «Afghanerne», kommer etter planen ut i oktober i høst.

Seierstad reiste ned til landet like etter nyttår i år og har kommet både på innsiden og utsiden av det beryktede Taliban, som for nøyaktig ett år siden grep makten igjen i Afghanistan.

I boka møter vi tre sentrale skikkelser: Én kvinnelig aktivist som flyktet til Norge, én Taliban-kriger og én ung, kvinnelig student som fortsatt bor i Afghanistan. Boka skulle opprinnelig kun handle om de to førstnevnte, men det forandret seg når Seierstad tilfeldigvis møtte den kvinnelige studenten.

– Da skjønte jeg at det er jo henne det handler om, alt handler jo om henne. Hun er født i et system hvor hun tror at alt er mulig bare du er flink, sier Seierstad til NTB.

Men da Taliban grep makten i august i fjor, stanset alt opp for studenten. Hun fikk ikke fullført studiene hun var midt i, og hun ble sittende hjemme.

– Og det er jo et liv som, selv om det ikke skjer noe, så er det jo veldig dramatisk for et ungt menneske.

Og det å reise ned dit som en vestlig kvinne bød dessuten på fordeler.

– Den frie kvinnen er en rolle som åpner for å være litt overalt. Så lenge ingen eier meg eller kan selge meg, så blir jeg liksom et slags intetkjønn. Jeg kan sitte med mennene, som den eneste kvinnen. Men jeg kan også besøke kvinnene, noe en mann ikke hadde kunnet overhodet I Talibans miljøer.

Boka har også et eget kapittel som omhandler prosessen rundt Talibans mye omtalte Oslo-besøk i januar i år. Besøket utløste mye debatt, blant annet om hvorvidt det var riktig av norske myndigheter å invitere Taliban. Seierstad mener det var en riktig avgjørelse.

– Vi må jo prøve dialog. Dessuten var det riktig at den var så åpen ved at man hadde både Taliban og det afghanske sivile samfunnet, mener hun.

Kvinneaktivisten som Seierstad skriver om i boken, var også invitert i disse samtalene.

– Ja, det må jeg nesten håpe, fordi jeg synes det har vært altfor lite debatt om Afghanistan, den debatten varte i rundt to uker. Amerikanerne har jo vært mye klarere og sagt ting som «nei, nå får afghanerne klare seg selv».

– Er det afghanernes skyld at det vestligstøttede regimet falt så raskt, eller kunne USA, Nato og vestlige politikere gjort noe annerledes? Jeg synes den debatten har vært veldig fraværende. Og da snakker jeg ikke om å fordele skyld, men hva kunne vi gjort annerledes? For det er ikke siste gangen dette skjer.

Dette er Seierstads første bok siden «To søstre» utkom for seks år siden. Den fortalte historien om to søstre fra Bærum som ble radikalisert og reiste ned til Syria for å slutte seg til IS, og boka vant blant annet den gjeve Brageprisen.

– De endte med å revolusjonere ikke bare friidretten, men kvinneidretten i sin helhet. For det var ikke bare konkurrentene ved startstreken de måtte slå, men også en konservativ mannsdominert idrettsbevegelse. Rivaliseringen mellom Grete Waitz og Ingrid Kristiansen kulminerte under OL i 1984. Etter dette møttes de aldri igjen på friidrettsbanen, skriver forlaget.

I februar i år fikk Mustafa Hasan oppholdstillatelse rundt to år etter at han ble bedt om å forlate landet. I høst forteller han sin historie i boka «Mustafa: Ikke god nok».

Linda Klakken har skrevet bok om det uoppklarte drapet på Trude Espås i Geiranger i 1996. I boken jakter hun på gjerningsmannen, en prosess som etter hvert blir en personlig besettelse, ifølge forlaget.

NRK-podkasten «Quislings koffert» ble en stor suksess, og nå tar skaperen Trude Lorentzen historien videre i bokform. Lorentzen kjøpte en av Quislings gamle kofferter og satte ut på en reise for å bli bedre kjent med koffertens gamle eier.

Det var ikke vanskelig å få Taliban i tale, forklarer Seierstad. De var tvert imot stolte av å fortelle historien sin om hvordan de vant og tok tilbake makten.

Boka kommer 20 år etter suksessen «Bokhandleren i Kabul», som skapte mye blest da den kom ut. Seierstad håper også denne boken kan bli gjenstand for offentlig debatt.

Boka ble lansert på Kagge forlags høstlansering onsdag. Forlaget lanserer samtidig en lang rekke bøker, blant andre Mads Dranges «Grete Waitz, Ingrid Kristiansen og norsk idretts største duell», som tar for seg den mest ikoniske duellen i norsk idrettshistorie.

Flere nyheter: