Menu
Ledere fra en rekke sørøstasiatiske land møttes i Indonesias hovedstad Jakarta lørdag. Foto: Indonesiske myndigheter / AP / NTB

Asiatiske land krever slutt på volden i Myanmar

Lederne for flere sørøstasiatiske land krever umiddelbar stans i volden i Myanmar etter et toppmøte med den myanmarske juntalederen.

Av NTB | 24.04.2021 14:34:08

Kriminalitet og rettsvesen: Møtet ble holdt i Indonesia lørdag, og landets president Joko Widodo kom etterpå med en klar beskjed til militærjuntaen i Myanmar.

– Situasjonen i Myanmar er uakseptabel og bør ikke fortsette. Volden må stanses, og demokrati, stabilitet og fred må gjenopprettes umiddelbart, sa han.

Presidenten la til at hans syn deles av flere av de andre lederne som deltok.

Også lederen for militærjuntaen i Myanmar, Min Aung Hlaing, var til stede på toppmøtet som ble arrangert av Sammenslutningen av sørøstasiatiske nasjoner (Asean).

Også Malaysias statsminister Muhyiddin Yassin oppfordret til dialog mellom partene i Myanmar. Han ba dessuten om at politiske fanger i landet må løslates.

– Den fullstendig uakseptable situasjonen i Myanmar må opphøre umiddelbart, sa han etter krisemøtet.

Det er foreløpig ikke kjent hvordan Min Aung Hlaing reagerte på budskapet fra de andre landene på møtet. Juntalederen kom lørdag til Indonesia på sin første utenlandsreise siden militærkuppet i Myanmar 1. februar.

Etter militærkuppet i Myanmar kom landene med en uttalelse der de oppfordret til dialog, men ikke tydelig fordømte kuppet.

Lederne for Filippinene og Thailand valgte å ikke delta på lørdagens toppmøte om situasjonen i Myanmar. I stedet stilte disse landene med sine utenriksministre i samtalene.

Den såkalte skyggeregjeringen i Myanmar har vært sterkt kritisk til at juntaleder Min Aung Hlaing fikk innpass på Asean-toppmøtet. Skyggeregjeringen NGU består hovedsakelig av politikere fra partiet til den avsatte regjeringssjefen Aung San Suu Kyi.

De mener det er de som utgjør Myanmars rettmessige regjering, og at NGU derfor burde deltatt på krisemøtet i Indonesia.

Tre krav ble stilt til Myanmar av de andre landene på krisemøtet, ifølge Widodo. Volden må stanses, Myanmar må slippe inn humanitær hjelp, og det må startes dialog mellom partene i landet

Tradisjonelt har Asean-landene vært svært tilbakeholdne med å kritisere hverandres indre politiske forhold.

(©NTB)

Flere nyheter: