Menu
Asiatiske aksjer stupte fredag og forlenger dermed den globale børsuroen forårsaket av frykten for en virusdrevet økonomisk nedgang. Foto: Eugene Hoshiko / AP / NTB scanpix

Asiatiske børser i fritt fall

Asiatiske aksjer stupte fredag og forlenger dermed den globale børsuroen forårsaket av frykten for en virusdrevet økonomisk nedgang.

Av NTB | 13.03.2020 05:16:32

Økonomi og næringsliv: Nikkei-indeksen i Tokyo falt så mye som 10 prosent i tidlig handel, og var ved lunsjtider ned 8 prosent til 17.081,14 poeng.

Sydney og Seoul tapte seg 8 prosent, mens Hongkong stupte mer en 6 prosent. Det samme gjorde Singapore, Wellington og Taipei.

Shanghai var blant børsene som ble minst påvirket av børsuroen. Her falt børsen om lag 3 prosent samtidig som tallet på nye smittede i Kina minker og folk i det kriserammede områdene får vende tilbake til jobb.

Tapene i Asia følger krakket på flere børser i Europa og i USA og Brasil torsdag. På Wall Street falt Dow Jones-indeksen torsdag 10 prosent. Børsstupet var det største siden «Black Monday» i 1987. London opplevde også sin verste dag siden 1987. Frankfurt hadde sin svarteste dag siden 1989, mens Paris opplevde sitt største tap på én dag noensinne.

USAs sentralbank Federal Reserve kunngjorde denne uken at 1.500 milliarder dollar skal sprøytes inn i finansmarkedene. Den europeiske sentralbanken kom med flere tiltak, men kuttet ikke renten.

– Uroen i markedet har økt de siste 24 timene med president Trumps reiseforbud og lite imponerende stimulerende tiltak som øker usikkerheten i stedet for å berolige, skriver Rodrigo Catril i National Australia Bank.

– De nye tiltakene for å dempe virusspredningen har økt sjansene for en alvorlig global økonomisk nedgang, legger han til.

Viruspandemien har økt frykten for en verdensomspennende resesjon, med stor usikkerhet om hvor ille det kan bli.

Markedet har også blitt rystet av priskrigen på olje mellom Saudi-Arabia og Russland. Uroen er forsterket av frykten for at reiserestriksjoner skal dempe etterspørselen etter olje.

Nordsjøolje ble handlet for 32,52 dollar fatet på det asiatiske markedet fredag, en nedgang på om lag 2 prosent. Nedgangen følger et kraftig prisfall torsdag.

Analytikere mener USAs president Donald Trumps innreiseforbud fra de fleste europeiske land sterkt påvirker kjøpelysten. Og tiltak for å demme opp for den økonomiske krisen har vist seg utilstrekkelige.

Krisen har truffet alle aksjer i handel, men det er reiselivet som spesielt rammes fordi nye restriksjoner fører til massekanselleringer. Samtidig avlyses sportsarrangement verden over og alt fra museer til Disneys fornøyelsesparker.

Flere nyheter: