reklame
Menu
Armensk politi pågriper en kvinne som protesterer mot avtalen som førte til en våpenhvile og til at Aserbajdsjan overtok kontrollen over områder som har vært kontrollert av armenske separatister i rundt 30 år. Foto: Dmitri Lovetskij / AP / NTB

Aserbajdsjanske styrker inntar enda et distrikt som Armenia måtte gi fra seg

Aserbajdsjanske styrker ankom mandag Lachin-distriktet, det siste av tre områder som Armenia måtte overlate til Aserbajdsjan etter våpenhvilen.

Av NTB | 30.11.2020 22:38:12

Krig og konflikter: Forsvarsdepartementet i Aserbajdsjan publiserte mandag en video som viser en kolonne med lastebiler idet de ankommer distriktet i mørket. I front kjører en stridsvogn med det aserbajdsjanske flagget, mens russiske militærkjøretøy kjører på siden.

I forbindelse med våpenhvile som ble meglet fram av Russland, gikk Armenia med på å tilbakeføre tre distrikter ved enklaven Nagorno-Karabakh til Aserbajdsjan: Aghdam, Lachin og Kalbajar. Avtalen stanset offensiven som kunne ha kostet armenske separatister enda mer av territoriet de tok kontroll over på begynnelsen av 1990-tallet.

Som i de to andre distriktene har innbyggerne i Lachin sørget for å etterlate seg minst mulig til aserbajdsjanere som nå eventuelt flytter til distriktet. Verken beitedyr, møbler eller ved er igjen, ikke engang vannrør i plast er igjen.

En lokal tjenestemann, Davit Davtyan, sier at innbyggerne måtte forlate stedet før klokka 18 mandag kveld, med unntak av dem som bor langs korridoren som går til den armenske grensen, og som skal bevoktes av russiske soldater.

200 personer har fått lov til å bli igjen for å vedlikeholde lokal infrastruktur.

– Innbyggere som ikke kunne reise fordi de ikke hadde noe sted å dra, sier de vil bli værende og se hva som skjer tirsdag, sier Davtyan.

Enkelte av innbyggerne satte fyr på husene sine før de dro, og mandag kveld brant fortsatt to hus i utkanten av Lachin by.

(©NTB)

Flere nyheter: