reklame for Sheiken Bowling
Menu
«Familiebildet» av forsvarsministre som deltar på giverkonferansen i København. Norges Bjørn Arild Gram (2. f.h. på første rad) deltar også. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix via AP/NTB

Artilleri, penger og opplæring til Ukraina

Landene som deltar på giverkonferansen i København, har kommet med en rekke nye løfter om støtte til Ukraina i kampen mot den russiske invasjonen.

Av NTB | 11.08.2022 16:10:45

Politikk: Giverkonferansen, som foregår blant landene i Ukraine Defense Contact Group, foregår i den danske hovedstaden denne uka.

Når det kommer til direkte våpendonasjoner har Storbritannias forsvarsminister Ben Wallace blant annet lovet flere langtrekkende artillerisystemer av typen MLRS. I tillegg lover britene M31A1-raketter som kan treffe mål opptil 80 kilometer unna. Målet er at Ukraina skal kunne bekjempe russisk artilleri.

Norge har også lovet at de nå skal bidra til et britisk program der de trener opp ukrainske soldater i bruk av moderne våpensystemer. Her stiller også Canada, Danmark, Finland, Nederland og Sverige opp med støtte.

I tillegg stiller Norge seg positivt til et initiativ fra Island om å sette opp et treningsprosjekt for minerydding i Ukraina.

Fra vertslandet Danmark bidrar man nå med ytterligere 820 millioner danske kroner, noe som tilsvarer godt over 1 milliard norske kroner. Beløpet betyr at den samlede danske bistanden til Ukraina siden februar ligger over 4 milliarder kroner.

Den tyske statsministeren Olaf Scholz lover torsdag at Tyskland både sender en stor mengde våpen, samt at de skal bidra med ytterligere økonomisk støtte til Ukraina. Scholz sier Tyskland også er i samtaler med EU om planer for å gjenoppbygge Ukraina etter krigen.