reklame for Sheiken Bowling
Menu
Det kan bli lite mais i tacoen framover, hvis beslutningen fra Argentina om å stanse maiseksporten får følger for maisbeholdningen i norske butikker. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Argentina stanser maiseksporten i to måneder

Er du avhengig av mais på fredagstacoen, kan det hende du går trange tider i møte i starten av 2021. Verdens tredje største maiseksportør tar pause ut februar.

Av NTB | 31.12.2020 04:38:04

Medisin og helse: Argentina er en av verdens ledende maisprodusenter, men vil ikke sende de gylne kornene ut av landet i januar og februar. Eksport-stoppen innføres som et koronatiltak.

– Beslutningen er basert på behovet for å sikre oss tilgang på korn for de sektorer som bruker det som råmateriale i produksjonen av animalsk protein som svin, kylling, egg, melk og storfe, der mais er en betydelig del av produksjonen, opplyser Argentinas landbruksdepartement.

Avgjørelsen blir ikke tatt godt imot hos maisprodusentene.

– Vi er absolutt forvirret. Det er ikke klokt. Det har aldri vært mangel på mais i Argentina, sier Alberto Morelli, sjef for handelskammeret Maizar.

Organisasjonen CRA, som samler 110.000 jordbruksprodusenter, forstår ikke hvorfor bøndene ikke er spurt før beslutningen ble tatt.

– Vi forstår alle at eksportstopp er en fryktelig beslutning. Vi vet at om vi ikke eksporterer, så får vi ikke inn utenlandsk valuta, advarer CRA.

Det er fortsatt mulig for importører å legge inn bestillinger på argentinsk mais, men det vil ikke bli sendt før tidligst i mars.

(©NTB)

Flere nyheter: