reklame for Sheiken Bowling
Menu
Ukrainske flagg under begravelsen til en 22 år gammel soldat i Kharkiv tidligere denne uken. Foto: Francisco Seco / AP / NTB

Årets Sakharov-pris går til det ukrainske folk

At årets Sakharov-pris går til det ukrainske folk, er en hyllest til ukrainernes kamp for frihet og demokrati, sier president Volodymyr Zelenskyj.

Av NTB | 19.10.2022 17:11:10

Kuriosa og kjendiser: Sakharov-prisen er EU-parlamentets gjeveste pris og har gått til en lang rekke menneskerettighetsforkjempere siden innstiftelsen i 1988. Onsdag kunngjorde parlamentets president Roberta Metsola vinneren av årets pris.

– Denne prisen er for ukrainerne som kjemper på bakken, for dem som er blitt tvunget til å flykte, for dem som har mistet slektninger og venner, for alle dem som står opp og kjemper for dem og det de tror på, sa Metsola under kunngjøringen.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier han er takknemlig for tildelingen.

– Hver dag viser ukrainerne sin innsatsvilje og dedikasjon til verdier som frihet, demokrati i kampen mot terroriststaten Russland, skriver presidenten på Twitter.

– EU-landenes støtte er veldig viktig for oss, fortsetter han.

Prisen er oppkalt etter den sovjetiske kjernefysikeren og dissidenten Andrej Sakharov. Det uttalte målet er at prisen skal gå til personer eller organisasjoner som kjemper for menneskerettigheter og demokratiske rettigheter.

I fjor gikk prisen til den fengslede russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj. Året før dette var det demokratiforkjempere i Belarus som fikk prisen.

(©NTB)

Flere nyheter: