Menu
Lubna Jaffery sier at lavere stemmerettsalder kan ha positiv påvirkning på valgdeltakelsen. Foto: Marit Hommedal / NTB

Vil la 16-åringer stemme i kommune- og fylkestingsvalg

Arbeiderpartiets stortingsgruppe vedtok på sitt gruppemøte onsdag å senke stemmerettsalderen til 16 år ved kommunestyre- og fylkestingsvalg.

Av NTB | 11.05.2022 18:00:56

Politikk: – Demokratiet handler om at de som tilhører samfunnet, skal ha mulighet til å påvirke det, sier fraksjonsleder i kontroll- og konstitusjonskomiteen Lubna Jaffery i Arbeiderpartiet.

Hun mener at 16- og 17-åringene er storforbrukere av velferdstilbud lokalt, som skole, helsetilbud for ungdom, kollektivtrafikk, kultur- og fritidstilbud.

– De er helserettslig myndige, de kan melde seg inn og ut av tros- og livssynssamfunn, samtidig som de tar valg om utdanning videre. I tillegg er de passert den strafferettslige lavalder. Alt dette taler prinsipielt for å senke stemmerettsalderen, sier hun.

Jaffery viser til at det i kommunevalget i 2011 og 2015 ble gjennomført forsøk med nedsatt stemmerettsalder i 20 kommuner. Evalueringen viste at valgdeltakelsen blant ungdom som deltok i forsøkene, lå en god del høyere enn blant ordinære førstegangsvelgere mellom 18 og 21 år.

– Nyere internasjonal forskning tyder på at lavere stemmerettsalder kan ha positiv påvirkning på valgdeltakelsen senere i livet, sier Jaffery.

Flere nyheter: