Menu
Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre på partiets landsmøte, som holdes digitalt. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Aps landsmøte følger Støre – sier nei til full avkriminalisering av narkotika

Ap-leder Jonas Gahr Støre fikk med seg landsmøtet på å si nei til en generell avkriminalisering av narkotika. Men tunge rusbrukere skal slippe straff.

Av NTB | 16.04.2021 18:04:09

Politikk: Det var et splittet landsmøte som fredag tok stilling til saken. Den nervepirrende voteringen ble enda mer nervepirrende da hele det tekniske systemet hengte seg opp.

Voteringen endte med at 188 delegater stemte for redaksjonskomiteens forslag om nei til full avkriminalisering av bruk og besittelse av små brukerdoser med narkotika. Utfallet er i tråd med partileder Jonas Gahr Støres anbefaling til landsmøtet.

Et mindretall på 101 delegater stemte for full avkriminaliseringer.

Kompromisset betyr at Arbeiderpartiet går inn for å videreføre straffereaksjoner for bruk og besittelse av narkotika, men avkriminalisere for tunge rusavhengige.

Partiet håper nå på forhandlinger i Stortinget om dette.

De tre regjeringspartiene er helt avhengige av Aps stemmer for å få flertall for reformen. Men Ap har vært sterkt splittet i saken, og det var på forhånd knyttet stor spenning til hva landsmøtet ville falle ned på.

Støre har holdt kortene tett inntil brystet i saken. Først fredag formiddag lettet han på sløret og kunngjorde at han er mot full avkriminalisering.

– Når narkotika er forbudt, så bør det ha en konsekvens å være i besittelse av det og skaffe seg det, sa han.

I forslaget gikk flertallet går inn for å avkriminalisere bruk og besittelse kun for tunge rusavhengige.

Et mindretall, blant dem tungvektere som Oslos byrådsleder Raymond Johansen og ordfører Marte Mjøs Persen i Bergen, gikk inn for full avkriminalisering.

I voteringen var det flertallets innstilling som til slutt fikk gjennomslag.

Regjeringens forslag til rusreform ligger nå til behandling i Stortinget. Et av hovedgrepene i reformen er å avkriminalisere bruk og besittelse av mindre mengder narkotika.

Arbeiderpartiets redaksjonskomité jobbet i dagevis for å forsøke å hamre ut et kompromiss, men måtte til slutt gi opp og la fredag fram en delt innstilling til uttalelse.

Flere nyheter: