Menu
FOTO: Terje Rudi / Haugesund kommune

Åpner testområde for ny maritim teknologi

Verdensledende teknologier til havnæringene skal utvikles på Haugalandet. I dag lanseres Norges nye testområde for autonome fartøy.

Av Egil M Solberg | 10.08.2021 21:08:54

Teknologi: Sjøområdet Sletta, Smedasundet og Karmsundet blir Norges nye testområde for fjernstyrte teknologier og autonome fartøy.

– Dette testområdet for autonome fartøy kommer til å vise igjen internasjonalt. Verden ser til Norge når det gjelder utviklingen av nye teknologier til havnæringene, sier Arne-Christian Mohn, ordfører i Haugesund kommune og fortsetter.

– Her kobler vi digitalisering og automatisering med utviklingen av nye energiløsninger for maritim næring og flytende havvind. Alt i alt skal dette gi Norge en enda bedre posisjon i det internasjonale kappløpet, sier Mohn.

Åpning av energiministeren

Sjøfartsdirektoratet og Kystverket har godkjent det nye nasjonale testområdet, og i dag ble det åpnet av energiminister Tina Bru under Energirikekonferansen i Haugesund.

Tidligere på dagen signerte de 19 partnerne som står bak etableringen, avtalen som kan løfte frem nye teknologier til havs.

Det er Sjøfartsdirektoratet og Kystverket som formelt har godkjent etableringen av det nye området. Begge er nasjonale institusjoner med tilholdssted i Haugesund.

De 19 involverte partnere i det sterke offentlig-private samarbeidsinitiativet er:

Haugesund Kommune, Karmøy Kommune, Karmsund Havn, Kopervik Havn, Høgskulen på Vestlandet, NORCE, Deep Ocean, Massterly, Zeabuz, Marine Energy Test Centre, Simsea Real Operations, Reach Subsea, SEAM, Brødrene Aa, Kolumbus, ITS Norway, Haugesund brannvesen, Sustainable Energy katapultsenter og NCE Maritime CleanTech.

Flere nyheter: