Menu
Dette mikroskop-bildet viser forskjellige typer apekopp-virus. Foto: Cynthia S. Goldsmith / Russell Regner / CDC / AP / NTB

Apekopper påvist i Sverige

En sjelden virussykdom som gir utslett over hele kroppen, er påvist flere steder i Nord-Amerika og Europa. Nå har viruset også dukket opp i Sverige.

Av NTB | 19.05.2022 12:30:49

Politikk: En person i Stockholmsregionen er blitt smittet av virussykdommen, opplyser svenske Folkhälsomyndigheten, som nå skal forsøke å undersøke om det finnes flere smittede i landet.

– Personen i Sverige som er bekreftet smittet med viruset, er ikke alvorlig syk, men har fått behandling. Vi vet ennå ikke hvor personen har blitt smittet. Undersøkelser pågår akkurat nå, sier infeksjonslege Klara Sondén ved Folkhälsomyndigheten i en pressemelding.

De siste dagene har flere land i Vesten meldt om tilfeller av apekopper. Spania og Portugal har oppdaget over 40 mulige og bekreftede tilfeller. Også Cananda er rammet, og i USA ble det første tilfellet påvist onsdag hos en mann som hadde vært i Canada. I Storbritannia har det vært ni tilfeller siden 6. mai.

Apekopper er vanligvis mest utbredt i Kongo, men har også spredt seg til andre land i det sentrale Afrika. Inntil nå har sykdommen kun dukket opp i Vesten som sjeldne importtilfeller de siste årene.

Ifølge FHI gir apekopper et sykdomsbilde som minner om kopper, men den er mye mindre smittsom og har lavere dødelighet.

– Sykdommen er vanligvis mild, og de fleste smittede vil bli friske uten behandling i løpet av noen uker. Noen vil utvikle hudarr, skriver instituttet.

Verdens helseorganisasjon (WHO) sier at de samarbeider med Storbritannia og europeiske helsemyndigheter om håndteringen av utbruddene.

(©NTB)

Flere nyheter: