reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
Espen Barth Eide (Ap) vil bevilge mer penger til fangst og lagring av CO2, såkalt CCS, i Norge. Men Arbeiderpartiet og Senterpartiet går ikke inn for norsk fullfinansiering av CO2-fangst på Klemetsrud. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Ap og Sp sier nei til fullfinansiering av CO2-fangst i Oslo

Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil bevilge mer til CO2-fangst på Klemetsrud enn regjeringen, men går ikke inn for at Norge skal ta hele regningen.

Av NTB | 20.11.2020 16:08:14

Politikk: En mer offensiv satsing, fastslår de to partiene i en pressemelding fredag.

Bakteppet er at regjeringen tidligere i høst gikk inn for å realisere CO2-fangst ved Norcems sementfabrikk i Brevik i Porsgrunn kommune. Men regjeringen krever et bidrag på 3 milliarder kroner fra andre finansieringskilder – i praksis EU – for å gi støtte til CO2-fangst ved Fortum Oslo Varmes avfallsforbrenningsanlegg på Klemetsrud i Oslo.

Nå har Arbeiderpartiet og Senterpartiet diskutert saken. Deres konklusjon er at Norge bør ta en større del av regningen. Men ikke hele.

– Derfor vil partiene øke statens andel av den betingede støtten til Klemetsrud-prosjektet fra 3 milliarder til 4,5 milliarder kroner. Dette vil senke nødvendig støttesum fra EU med 1,5 milliarder, noe som kraftig vil øke sannsynligheten for at prosjektet får gjennomslag i EU, sier han.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet gjør det samtidig klart at de støtter regjeringens forslag om å gi statlig støtte både til fangstprosjektet i Brevik og til Northern Lights-prosjektet, som skal stå for transport og lagring av CO2-en som fanges.

EU-kommisjonen kunne tidligere i november melde at det er kommet inn 311 søknader om støtte på totalt 21,7 milliarder euro fra innovasjonsfondet, den nye honningkrukka som pengene skal hentes fra. Søknadene gjelder prosjekter i alle de 27 medlemslandene i EU samt i Norge og Island.

Men i denne søkerunden har EU bare 1 milliard euro å dele ut. Det tilsvarer 10,7 milliarder kroner med dagens kurs.

EU skal nå evaluere prosjektene, og i løpet av første kvartal får Fortum vite om de er med videre. De 70 beste prosjektene vil bli invitert til å levere en mer fullstendig søknad innen 23. juni neste år.

Espen Barth Eide, som er Arbeiderpartiets energi- og miljøpolitiske talsperson, sier Arbeiderpartiet og Senterpartiet ønsker CO2-fangst både i Brevik og på Klemetsrud.

Kravet om EU-støtte betyr at Fortum nå går inn i en knallhard konkurranse med andre prosjekter rundt om i Europa.

(©NTB)

Flere nyheter: