Menu
USAs nasjonaldag 4. juli feires i Frognerparken hvert år. Her fra arrangementet i 2015. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Ap ber bymiljøetaten snu i amcar-saken

Leder i Oslo Ap, Frode Jacobsen, sier han forventer at Bymiljøetaten snur og at amcar-arrangementet på USAs nasjonaldag får gå sin gang i Frognerparken.

Av NTB | 28.01.2020 09:45:32

Fritid: Jacobsen sier han er overrasket over at bymiljøetaten stoppet amcar-utstillingen i Frognerparken. Han mener at sunn fornuft nå må slå inn.

– Jeg forventer at bymiljøetaten tenker seg om en gang til og gjør om på dette. Hvis ikke, må vi be byrådet om å gripe inn, sier Jacobsen til NTB.

Han ble kjent med saken gjennom mediene denne uken.

– Dette har ikke vært oppe i bystyret, og ingen av byrådspartiene har vært kjent med saken, sier han.

– Bymiljøetaten dummer seg ut. Og dette rammer selvfølgelig byrådspartiene, sier Jacobsen.

Mandag ble det kjent at Oslo kommune ville stoppe den tradisjonelle utstillingen av amerikanske veteranbiler i Frognerparken i forbindelse med den amerikanske nasjonaldagen 4. juli.

– Å være imot privatbilisme i Oslo sentrum er en ærlig politisk sak. Det er derimot fullstendig feilslått symbolpolitikk å forsøke å ramme et tradisjonsrikt kulturarrangement som har gitt glede til deltakere og Oslos befolkning i godt over 20 år, skrev bilforeningen Amcar Norge på sine Facebook-sider.

– I fjor søkte arrangøren om å ha med 15 biler som del av arrangementet. Det ble ikke direkte avslått, men var heller ikke inkludert i tillatelsen. I år er det ikke blitt søkt om veteranbilutstilling, sier pressekontakt Guro Tangen.

– Fortsatt vil ACCN få lov til å arrangere et hyggelig familiearrangement. Men et stort bilarrangement er ikke tilrådelig å ha i Frognerparken. Frognerparken er en grønn lunge, sier Tangen.

– I utgangspunktet er ikke en park et sted hvor et bilarrangement vanligvis foregår. Vi må begrense slitasjen på parken, sier Tangen.

– Markeringen av 4. juli er et tradisjonsrikt arrangement som er viktig for mange, og jeg ønsker å ha en dialog med amcarmiljøet for å finne en løsning, sier Hermstad.

Jacobsen sier han deler frustrasjonen mange føler over at noen på egen hånd bestemmer at et «hyggelig familiearrangement» ikke får fortsette.

Det er The American Coordinating Council of Norway (ACCN) som står for arrangementet i Frognerparken. Det er ikke slutt på familiearrangementet som ACCN har fått tillatelse til å avholde, men dette arrangementet innebærer ikke et stort biltreff, opplyser bymiljøetaten.

For i fjor ble det svært stor pågang. Ifølge arrangøren selv kom det mellom 100 og 200 biler for å delta på arrangementet, sier Tangen.

Bymiljøetaten har foreløpig ingen planer om å omgjøre avgjørelsen, men er åpen for å finne fram til løsninger som ikke inkluderer Frognerparken. Nå inviterer byråd Arild Hermstad (MDG) til et møte med amcarmiljøet.

(©NTB)

Flere nyheter: