Menu
Norge har lavere intensivkapasitet enn mange europeiske land. Det forsvarer helseminister Bent Høie (H). Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Antallet intensivplasser på stedet hvil det siste tiåret

Antallet intensivplasser på norske sykehus har knapt forandret seg siden 2011, og vi ligger bak sammenlignbare land i Europa, viser rapport fra intensivlege.

Av NTB | 02.04.2020 19:47:34

Medisin og helse: I 2011 viste en rapport at Norge hadde 235 sengeplasser på intensivavdelinger, mens vi nå har 248, skriver NRK.

Antallet respiratorer har faktisk gått ned, fra 622 til 550. De nye tallene stammer fra en rapport skrevet av overlege Hans Flåtten ved kirurgisk serviceklinikk på Haukeland universitetssjukehus.

Kapasiteten i Norge, med omkring fem intensivplasser per 100.000 innbyggere, er svært lav i forhold til andre tilsvarende land, ifølge Flåttens rapport. Kun Skottland skal ha lavere kapasitet i forhold til folketall.

Dette er tallet på ordinære intensivplasser. Under koronapandemien er det i første omgang planlagt at norske sykehus skal øke kapasiteten til 700 intensivplasser, og kan øke til 925 i en kort periode. Torsdag var 109 pasienter innlagt på norske intensivavdelinger, viser tall fra FHI.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) forsvarer den lave ordinære kapasiteten.

– Vi kan ikke ha veldig mange tomme intensivplasser til vanlig i Norge. Tomme plasser har ingen verdi. Det er fagfolkene og kompetansen som er viktig, sa statsråden og roste arbeidet som gjøres med å oppskalere kapasiteten i det norske helsevesenet.

Samtidig utelukker ikke statsråden at konklusjonen etter pandemien kan bli at Norge skal ha flere ordinære intensivplasser.

(©NTB)

Flere nyheter: