Menu
Antall nye amerikanere som søker ledighetstrygd, stiger. Foto: Charles Krupa / AP / NTB

Antall ledige amerikanere stiger for andre uke på rad

To uker på rad har arbeidsledigheten steget i USA, noe som må ses som et tilbakeslag på veien ut av koronakrisen, mener økonom.

Av NTB | 08.04.2021 16:02:45

Arbeidsliv: Det amerikanske arbeidsdepartementet opplyste torsdag at antall nye søknader om arbeidsledighetstrygd lå på 744.000 i forrige uke, mot 728.000 uken før.

Økningen kan bety at arbeidsgiverne fortsetter å kutte bemanningen selv om flere blir vaksinert, forbrukerne viser tegn til større optimisme, og regjeringen har vedtatt en storstilt krisepakke, skriver nyhetsbyrået AP.

Før pandemien rammet, lå antall søknader på under 220.000 i uka.

I mars endte arbeidsledigheten på 6 prosent, 0,2 prosentpoeng lavere enn i februar, men langt høyere enn arbeidsledigheten på 3,5 prosent før pandemien.

De siste ukene har antall arbeidsledige igjen begynt å stige.

Den danske økonomen Allan Sørensen påpeker at det ennå ikke har lyktes å hindre at arbeidsledighetskøen blir lengre.

– Antallet nye ledige stiger igjen, og fortsetter å ligge på et høyt nivå, sier Sørensen.

Men har tror på bedre tider de neste ukene og månedene.

– Virksomhetene vil øke antallet medarbeidere. Og det vil redusere ledigheten. Amerikansk økonomi har fått en vitamininnsprøytning, sier han.

President Joe Biden har fått vedtatt en krisepakke på 1.900 milliarder dollar til den pandemirammede økonomien. Pengene vil etter alt å dømme få fart på forbruket, som er en viktig drivkraft i amerikansk økonomi.

(©NTB)

Flere nyheter: