Menu
150 sykehjemspasienter ved 19 kommuner i Norge har mistet live som følge av koronasmitte ved norske sykehjem. Ansatte ved sykehjemmene er smittekilden i 80 prosent av tilfellene, viser Kommunal Rapport. Foto: Frank May / NTB scanpix

Ansatte er den største smittekilden for covid-19 ved sykehjem

80 prosent av smittetilfellene av covid-19 ved norske sykehjem kommer fra ansatte. Til sammen 150 sykehjemspasienter i 19 kommuner har så langt mistet livet.

Av NTB | 01.07.2020 17:47:50

Medisin og helse: Det kommer fram i en undersøkelse kommunal rapport har gjennomført. Kraftige smitteverntiltak ved landets sykehjem ble satt i gang i mars, men de har ikke greid å stanse covid-19 fra å spre seg ved institusjonene.

– Institusjonene har gjort det de kan for å fjerne risikofaktorer, men man kan ikke fjerne de ansatte. Det er en kjempeutfordring å holde viruset ute av sykehjemmene, sier overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet (FHI).

Flere av kommunene med koronarelaterte dødsfall på sykehjemmene rapporterer om ansatte uten symptomer, men som likevel viste seg å være smittebærere.

Andre utfordringer kommunene peker på, er at kun personer med symptomer skulle testes de første ukene, og at enkelte tester feilaktig ga negativt resultat.

(©NTB)

Flere nyheter: