Menu
Mannen ble pågrepet på Oslo lufthavn Gardermoen i desember 2020 med et større pengebeløp. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Ansatt i Norsk Musikkråd siktet for å ha underslått 4,6 millioner kroner

En ansatt i Norsk Musikkråd ble i desember i fjor tatt med 20.000 dollar i kontanter på Gardermoen. Nå er han siktet for underslag av 4,6 millioner kroner.

Av NTB | 24.09.2021 15:08:52

Kultur og underholdning: – Saken ble oppdaget da mannen ble stoppet av tollvesenet på Oslo lufthavn da han var på vei ut av landet med i underkant av 20.000 dollar i kontanter på kroppen, sier påtaleansvarlig Tor Anders Persen i Øst politidistrikt til NTB.

Fredag gikk Norsk Musikkråd ut i en pressemelding og sa at en ansatt hos dem er siktet for grovt underslag etter at undersøkelser har avdekket at han gjennom 13 år kan ha underslått til sammen rundt 4,6 millioner kroner.

Mannen har nå fått sparken fra organisasjonen.

Norsk Musikkråd er en interesseorganisasjon for musikklivet i Norge. De forvalter og fordeler offentlige tilskudd til det frivillige musikklivet på vegne av Kulturdepartementet.

– Man begynte i mars i år å etterforske mannen for fullt. Ved gjennomgang av kontoopplysninger så man at det var en del overføringer som fremsto som irregulære. Det er beløp av en viss størrelse og hyppighet som har gått inn på siktedes privatkonto, sier han.

Mannen ble avhørt i forbindelse med beslaget i desember i fjor, men er ikke avhørt siden.

– Etter det vi vet, befinner han seg i utlandet. Han har vist seg vanskelig å få tak i, men vi har en formening om hvor han befinner seg, sier Persen.

Han vil ikke si noe om hvor politiet tror mannen befinner seg.

– Det er en mulighet som politiet ser på, men det avhenger av at vilkår for utlevering er til stede.

Etterforskningen av saken er nå i sluttfasen.

– Vi mener at vi har avdekket hva som har skjedd. Det er avhør av mannen som gjenstår, sier Persen.

Musikkrådet har engasjert advokat- og revisorselskapet PwC til å gjøre en ekstern undersøkelse av saken. Undersøkelsene viser at underslaget er gjort fra interne driftsmidler, og at tilskuddsmidlene ikke er berørt.

Styreleder Bjørgulv Vinje Borgundvaag sier at undersøkelsene har avdekket at mannen over lang tid har overført mange små beløp som til sammen utgjør 4,6 millioner kroner.

– Vi er selvsagt sjokkert og skuffet over at en betrodd medarbeider har opptrådt slik. Samtidig er vi lettet over at underslaget ikke er gjort av tilskuddsmidler som skal komme det frivillige musikklivet i Norge til gode, sier generalsekretær Bjarne Dæhli i Norsk Musikkråd i pressemeldingen.

PwC har også kommet med en rekke anbefalinger om tiltak for å bedre risikostyring og økonomikontroll i Musikkrådet, som styret nå har vedtatt at skal gjennomføres.

– Når en utro tjener begår lovbrudd slik det har skjedd i dette tilfellet, er det viktig at organisasjonen trekker lærdom slik at man minimerer risikoen for lignende hendelser i fremtiden, sier Borgundvaag.

Styret i Norsk Musikkråd vurderer nå krav både mot personen som er siktet i saken og mot revisor, for å få dekket hele eller deler av tapet organisasjonen er påført gjennom underslaget.

Persen bekrefter at mannen er siktet for grovt underslag.

Det var først i slutten av juni i år at Musikkrådet ble informert av politiet.

Kulturdepartementet og medlemsorganisasjonene er ifølge styreleder Borgundvaag informert om saken.

(©NTB)

Flere nyheter: