Menu
Den saudiledede koalisjonen har de siste ukene trappet opp sine angrep mot mål i Jemens hovedstad Sana. Dette bildet er fra et angrep 5. desember. Foto: AP / NTB

Angrep mot flyplassen i Jemens hovedstad

Den saudiledede koalisjonen som kriger mot houthiene i Jemen, har angrepet den internasjonale flyplassen i hovedstaden Sana.

Av NTB | 20.12.2021 22:38:22

Krig og konflikter: Koalisjonen varslet FN om det forestående angrepet og ba samtidig sivile om å forlate flyplassen. Deretter gjennomførte kampfly det Saudi-Arabia kaller presisjonsangrep mot opprørsmål. Det er ikke kjent hvilke mål som ble truffet i angrepet.

Bakgrunnen for angrepet skal ifølge TV-stasjonen Al Arabiya ha vært et angrep mot flyplassen i Jizan i Saudi-Arabia, der dronene som ble benyttet angivelig kom fra flyplassen i Sana.

Den saudiledede koalisjonen hevder Houthi-opprørerne har gjort flyplassen i Sana til en militærbase som de sender droner og raketter fra.

Houthi-bevegelsen tok kontroll over Sana høsten 2014, etter flere år med kaotiske tilstander i landet.

Noen måneder senere gikk Saudi-Arabia til krig mot dem, sammen med De forente arabiske emirater og flere andre land i regionen.

Med støtte fra vestlige land som Storbritannia og USA har koalisjonen siden gjennomført over 24.000 flyangrep og lagt store deler av Jemens infrastruktur i grus.

FN har i flere år betegnet Jemen som verdens verste humanitære katastrofe. Human Rights Watch anklager både houthiene, eksilregjeringen, separatistene i sør og deres utenlandske støttespillere for å bruke nødhjelp som våpen i krigen.

Den sju år lange krigen vil innen utgangen av året ha krevd 377.000 menneskeliv, anslo FNs utviklingsfond (UNDP) i en rapport i november.

Etter mandagens angrep nektet houthiene to fly med nødhjelp å lande i Sana, og ifølge FN-kilder vil det heller ikke være anledning til å lande på flyplassen de kommende dagene.

De siste månedene har det vært harde kamper rundt byen Maarib, samt ved den strategisk viktige havnebyen Hodeida. Koalisjonen har samtidig trappet opp sine angrep mot mål i Sana.

(©NTB)

Flere nyheter: