Menu
ARKIVBILDE: E. Solberg / Radio Haugaland

Andre land kutter moms på strøm og drivstoff

Terje Halleland i FrP er skuffet over regjeringen som ikke viser mer vilje til å kompensere det norske folk for høye priser på strøm og drivstoff.

Av Egil M Solberg | 15.01.2022 12:33:30

Energikrise: De siste ukene har strømprisene til stadighet nådd nye høyder. Denne uken passerte også drivstoffprisene 20 kroner på flere stasjoner i Rogaland. Matvareprisene har også skutt i været på grunn av økte kostnader med strøm og drivstoff.

– Dette tjener den norske stat enorme summer på i momsinntekter og avgifter, sier Terje Halleland i FrP og viser til at disse øket inntektene burde danne grunnlag for å redusere avgiftene tilsvarende.

I motsetning til Europa tjener Norge også store summer på blant annet eksport av elektrisk kraft og naturgass. Med høye priser er inntektene enorme.

– Derfor er det utrolig trist at ikke myndighetene stiller opp på en skikkelig måte og kompenserer merutgiftene som rammer de aller fleste av oss, sier Halleland.

I Polen kutter de hele momsen på blant annet mat, elektrisitet og drivstoff for å hjelpe befolkningen.

Momskuttet kuttes helt til 0 på matvarer og gass (for å varme opp hus), mens man reduserer moms til 5 prosent på andre former for oppvarming, samt ned til 8 prosent på drivstoff, fra tidligere 23 prosent.

Nå er det vanlige folks tur

– Dette hadde selvfølgelig tjent det norske folk godt i dag om vi hadde gjort det samme, men jeg er ikke i tvil om at hele samfunnet hadde hatt mer igjen for det også, sier Halleland.

Han viser til rammevilkårene for næringslivet etter pandemien.

– Kan vi som samfunn starte opp igjen etter pandemien hvor samfunnsstruktur og hverdagen er så lik som mulig den vi hadde før pandemien, vil Norge tjene på det, sier han.

Halleland mener vi har både økonomi og unike muligheter til å komme godt ut av dette – om regjeringen er villig til å gjøre det som er nødvendig.

– Vi ville hatt et helt annet utgangspunkt enn de fleste av de landene vi liker å sammenligne oss med om vi hadde gjort som i Polen også her i Norge, avslutter Halleland.

Flere nyheter: